Nu er vi nået til den sidste del i denne indlægsserie om rap vs. klassisk musik, og vi slutter af med at kigge nærmere på den den danske rapscene.
Her er der også fundet inspiration i de klassiske værker, og der er endda blevet baseret en koncert på mødet mellem de to vidt forskellige scener.

MC Einar – Sorgenfri Rap
(1988 – fra albummet “Den nye stil”)

Vi starter fra starten af.
MC Einar var blandt de første til at udgive et dansksproget rapalbum, og på dette album ligger klassikeren “Sorgenfri Rap.” Grundtemaet består af en sample fra Antonio Vivaldi – De 4 årstider (Efterår) som kan høres lige nedenunder.

P.A.E.L. – De fire bogstaver
(2003 – Uudgivet)

Så springer vi cirka 15 år frem i tiden, hvor undergrundsduoen P.A.E.L. (Opkaldt efter dette logo der advarer mod de grumme og farlige tekster der er på amerikanske rapalbums) har teamet op med DJ Turkman Souljah, der her leverer et pragtstykke af en juggle hvor han demonstrer hvad man kan gøre med Wolfgang Amadeus Mozarts “Eine Kleine Nachtmusik” (stykket kommer ca. 1:42)

Turkman Souljah bruger i øvrigt samme rutine på hans fantastiske DMC mix fra 2003.
Her bliver MC Einar i øvrigt også mixet ind i det.
Du skal cirka 4 minutter ind i klippet, men jeg kan varmt anbefale, at du ser det hele!

Majors – Bridging the Gap
(2008 – live)

DJ Turkman Souljah havde teamet op med komponisten Bo Gunge og sammen havde de komponeret og omarrangeret flere klassiske stykker, (af blandt andet Tschaikovski, Mozart og Bach) med moderne hiphop lyd, for at skabe noget ganske unikt som rapperne i Majors (Nat Ill, J-Spliff og Negash Ali), Jøden, Uso og Nappion fik æren af at rappe over, godt akkompagneret af Århus Symfoniorkester. Den allestedsnærværende Per Vers var i øvrigt konferencier til de to koncerter der blev afholdt under Århus Festuge.
Alle teksterne til koncerten var desuden skrevet specielt til dette arrangement.

På Bridging the Gap bliver der brugt et stykke fra Tschaikowskys ”Svanesøen” som kan høres lige nedenunder.

Hele koncerten kan høres i sin fulde længde lige her
Specielt J-Spliffs “Eternal Horizon” er et smukt og hudløst ærligt nummer.

Desuden kan man på Per Vers’ “Smells Like Team Spirit 2” høre en alternativ version af Bridging the Gap hvor der også er rap fra Jøden, Uso og Per Vers.
Dét track plus en masse andet lir kan hentes for gratis lige her.

Mixtoverdener

Det danske projektet Mixtoverdener startede i 2009 med det formål at bygge bro mellem klassisk og rytmisk musik ved at give musikere og fans mulighed for at remixe og lege med klassisk kompositionsmusik. Det er der et par danske rappere der har gjort.

Niarn – 2verdener

Kan høres lige her

Her har produceren Sundsdal samplet Prokofievs “Romeo & Julie”
Det giver beatet et dystert og mørkt udtryk og det komplimenterer Niarns tekst rigtig fint.
Teksten omhandler to mennesker der kommer fra to vidt forskellige steder og så er symbolikken jo ikke til at overse.

Ufo Yepha – Symfo 0.9

Kan høres lige her

Her har Ufo Yepha brugt en del små og store brudstykker af blandt andet stygerer fra Beethovens 8. Symfoni. Jeg har dog desværre haft lidt problemer med at finde de enkelte stykker, men alle de samples der er brugt kan høres separat inde på mixtoverdeners site.

Jeg håber, at jeg med denne indlægserie har givet et godt indblik i hvordan den klassiske musik kan være med til at skabe ny musik og åbne op for en helt ny verden.