Så er 2012 ved at være slut og det betyder naturligvis, at det er tid til at se tilbage på det bedste den danske rapscene har haft at byde på i det forgangne år.

2012 har ikke været ligeså interessant som 2011 var og det har generelt været præget af, at der ikke har været ret mange stærke albumudgivelser, men derimod en del rigtig gode enkeltstående numre fra både nye og gamle kunstnere.

Derfor vil der være en top 5 der består af de bedste danske hiphop udgivelser, hvadenten det er albums, EP’er eller mixtapes og vi slutter af med en top 10 over de bedste enkeltstående numre.

TOP 5: DANSK RAP UDGIVELSER

5. DJ Static – Rolig Under Pres (ALBUM)

Er det bare mig, eller var det kun mainstream medierne der gik fuldstændig apeshit over det her album?
Bevars, der er bestemt en del rigtig gode numre på dobbeltalbummet, men jeg kan personligt skære albummet ned fra 28 til 10 skæringer som jeg gider at høre. Men de 10 skæringer er til gengæld også af det høje niveau som man kan forvente af en veteran som DJ Static.
Så hvis albummet var holdt til en 10-12 skæringer, så var det helt klart et virkelig stærkt album, men alle de numre som bare er fyld, trækker desværre en hel del ned.

 

4. Orgi-E – Klamfyr (ALBUM)

2012 blev året hvor Orgi-E fra Suspekt endelig droppede sit første soloalbum. Det er rap som vi kender det fra ham: Teksterne er klamme og ærlige og rappen er tight som bare fanden. Albummet indeholder både klassiske lumre historier men åbner også op for en mere eftertænksom side af rapperen.

 

3. Tudsegammelt – Tudsegammelt (ALBUM)

Tudsegammelt var i 2012 med til at give et godt alternativt bud på hvordan dansk rap kan lyde, med deres old school jazz og swing-inspirerede lyd. Dette debutalbum indeholder solide beats og rap og det er bestemt et lyt værd. Hvis du har mulighed for at fange de her gutter live, så må du bestemt ikke snyde dig selv for det, for her skinner de virkelig.

 

2. Koldfront – Fimbul: 1. vinter (EP)

Koldfront, der består af Stik Op Jakob, Pede B og Marco lagde hårdt ud den 1. januar, hvor de udgav første del af deres fimbul trilogi. 7 dystre tracks med emner som vinterdepressioner, angst og ulykkelig kærlighed passede perfekt til de kolde vintermåneder og det holder hele vejen igennem.
I øvrigt, så udkommer 2. del den 1.1.2013 og vil kunne hentes lige her, hvor du også kan hente den første EP.

1. Dialekten – Spis rester II (MIXTAPE)

Når årets udgivelse er et mixtape med “kaserede” numre, så siger det lidt om hvad der ellers er udkommet i år, men det viser også, at Dialekten har et ernormt potentiale til deres debut fuldlænge album, kaldet “Stiplede linjer” der gerne skulle udkomme i 2013. Alt går op i en højere enhed på den her udgivelse, lige fra de virkelig velproducerede og støvede beats til den lyrisk og teknisk veludførte rap fra begge rappere.
Mixtapet er i øvrigt ganske gratis og kan hentes lige her, så der er absolut ikke nogen undskyldning for ikke at hente det. Det er jeg sikker på at du ikke vil fortryde.

TOP 10: DANSK RAP TRACKS

10.   Tudsegammelt – Ingen Som Tudse

Tudsegammelt åbner deres debutalbum med det her nummer, der straks sætter nakkemusklerne på overarbejde. De har helt ret i at man ikke finder nogen som dem, for deres unikke lyd er en kærkommen tilføjelse til den danske rapscene.

(Findes desværre ikke på youtube)

9. Koldfront – Kan Du Mærke Det?!

Dette nummer er ret atypisk i forhold til resten af numrene på Koldfronts første EP, da det generelle koncept ligger langt fra punchlinefokuseret rap. Men når man nu har med to af rappere der netop er så gode til netop den slags rap, så ville det da være en skam hvis man ikke skulle udnytte det, og det er jeg glad for at der også var plads til.

8. DJ Static ft. Peter Sommer, Shaka Loveless & Tue Track – Fucker Rundt Alene

Et af de bedste numre fra DJ Statics album. Sommer, Loveless og Track lyder på papiret som en underlig cocktail, men det er ekstremt velfungerende og så er Tue Tracks vers intet mindre end genialt.

7. Benal ft. Nixen og Pede B – Tung Mand Tid

Nixen er dope på det her. Benjamin er endnu dopere. Bum! Så kommer Pede B med et flow i verdensklasse og river hele tracket midt over. Det er fuldstændig sindsygt.

6. DJ Static ft. Joe True – Ram Gulvet

Joe True er tilbage som vi kender ham: med sublime ordspil og en overlegen levering som ikke ret mange kan hamle op med og når man tilmed har fornøjelsen af at høre ham over et bombastisk og klassisk beat fra DJ Static, så kan man ikke andet end at elske det.

5. Orgi-e – City2Musik #HvaGlorDuPå

Jeg er så vild med det her track! Det er et vestegnsanthem og en solid banger og det får mig næsten til at ønske at jeg var fra vestegnen. Beatet er vildt tungt og flowet kan man naturligvis ikke sætte en finger på.
Og så er omkvædet så tilpas dumt, at man ikke kan gøre andet end at elske det og skråle med.

4. L.O.C. ft. Jokeren – Jeg Er Judas

Jeg er kæmpe Cypress Hill fan og det er der vist noget der tyder på, at Es også er. Han er i hvert fald bagmanden bag dette monster af et track. L.O.C. lyder næsten som han gjorde i de gode gamle westcoast dage og det er en sand fornøjelse at høre. Det er uden tvivl sådan jeg bedst kan lide ham. Jokeren leverer desuden et rigtig lækkert spoken word vers der giver nummeret en ekstra dimension.

3. Dialekten – Grobund

Det her track er det perfekte åbningsnummer og det er nok det smukkeste og mest stemningsmættede danskproducerede beat jeg længe har hørt. Det er forbandet smukt og sætter virkelig stemningen for resten af mixtapet. Har du husket at hente det?

 2. Nemo – Tre Om Natten

Det her nummer er så sindsygt fedt, at lidt over 2 minutter slet ikke er nok. Det er dystert, intenst og sindsygt fængende. Nemos nye stil er noget der i dén grad klæder ham og jeg har efterhånden ret store forventninger til hans kommende album, for hvis de tre numre der indtil videre er offentliggjort, er en indikation for hvordan albummet kommer til at lyde, så er der rigtig gode ting i vente.

1. Mund de Carlo – Kan De Forstå Os?

Mund de Carlo er, på grund af både nye numre og hans deltagelse i Rap Slam Battles, gået hen og blevet en rapper som jeg finder virkelig interessant, hvilket er blevet yderligere forstærket af dette fantastiske nummer. Det her er nemlig godt. Virkelig godt! Over et smooth pianodrevet beat går Mund de Carlo til kamp for mangfoldigheden i samfundet.
Nummeret stammer fra opsamlingsalbummet “Spredehagl” der udkommer i morgen på både iTunes og Spotify.

Hva’ med 2013?

Det bliver spændende at se hvad 2013 kommer til at byde på. På albumfronten ser jeg specielt frem til Nemos andet album “Nocturne”, Dialektens “Stiplede Linjer”og Trepacs nye album. Desuden kan man  håbe på at der kommer nyt fra Pudekamp og så er det vist noget om, at Sphaeren dropper et mixtape med uudgivede gamle numre.
Rap Slam Battle er efterhånden vokset til en betydelig størrelse og 2012 har budt på en masse gode battles, så jeg er spændt på at se hvad der kommer til at ske med det koncept i det nye år.
Tue Track kører videre med programmet “På de 2 fladhjul af stål” og i år har han haft en masse interessante gæster inde for at nørde hiphop, og det har været en ren fornøjelse at lytte til. Mere af det tak!

Og nu hvor vi er ved radio, så glæder jeg mig ekstremt meget til at tjekke op for Radiosyndikatet, som er et nyt internetradiokoncept som Spol Op er en af bagmændende bag. De sender første gang i januar og jeg sidder i hvert fald klar til at lytte når de går i luften.

Tak for i år – vi ses i 2013.
/Det Godt Nok