Så er det blevet tid til en seriøs omgang top 10.
Denne gang er det intet mindre end de 10 bedste danske rapnumre nogensinde overhovedet. Noget af en mundfuld. Grunden til at jeg har valgt dét, skyldes at der i de sidste par dage er poppet lister op på Facebook fra blandt andet Tyde T, Henning Winther og senest fra PTA, der i øvrigt har været så god at samle det hele lige her, og skrevet sin egen top 10 lige her.
De har alle fremhævet nogle rigtig gode numre, men jeg tænkte at jeg ville prøve at give mit besyv med.
Det er altid sjovt med top 10 lister, men det er også en virkelig krævende opgave når det kommer til udvælge sine 10 absolutte favoritter af alle danske rapnumre der er lavet. Det er nærmest umuligt, og denne liste her, er baseret på mine umiddelbart første indskydelser og mavefornemmelsen.
Jeg synes at jeg er kommet frem til en rigtig god liste som jeg til enhver tid kan stå inde for, men der er dog rigtig mange numre der desværre har måtte vige pladsen til fordel for disse 10 numre, men sådan er det jo desværre.
OBS:  Numrene er ikke i prioriteret rækkefølge, for det er jeg simpelthen ikke i stand til.

Clemens – Uanset Hvad I Siger (Den Anden Verden, 1999)

På Den Anden Verden er Clemens clemens lidt mere velovervejet og knap så sur som det var tilfældet på debuten. Her giver han svar på tiltale på folks mening og forventninger om ham. Super velskrevet og virkelig tight leveret. Måske ikke Clemens’ mest eksplosive nummer, men jeg har altid været super meget nede med det.

Den Gale Pose – Dommedag Nu (Bleeder Soundtrack, 1999)

Dystert, hudløst ærligt og temmelig skræmmende. Jokeren tegner her et uhyggeligt billede af hvad stoffer har gjort ved ham. Alle rappere kan tale om hvor gode de er eller om hvor mange damer de laver, men at tale åbentlyst som sit eget stofmisbrug kræver noget helt andet. Det her nummer er som sagt noget dysteret shit, men hold nu kæft hvor er det godt og det beviser hvorfor Jokeren hører til i toppen af dansk rap.

Hvid Sjokolade – Kronisk Fastelavn (Levende Poeters Klub, 1997)

Dette er sikkert en favorit for mange, og det er med god grund. Det her nummer var noget helt andet end hvad man før havde hørt fra Hvid Sjokolade og det klædte dem virkelig. Tommy og Lasse tager os med på en tur igennem Københavns gader og man bliver med det samme opslugt af stemningen og fortællingen, der skaber et rigtig godt billede af 90’ernes Danmark.

Isbjerg – Lad mig være (Hip Hop Til Folket, 1996)

Det her nummer er slet ikke til at komme udenom og det er en kæmpe klassiker i min bog.
Isbjerg er ufuckbar på det her nummer og er seriøst træt af pis: Wacke MC’er, wannabees, musikindustrien og politiet bliver ramt af Isens runder af rim.

Joe True – Gadeplan (Gadeplan, 2004)

Når en af landets allerbedste rimsmede rapper røven ud af bukserne, over et beat der er lavet af en af landets bedste producere (Tue Track) så kan det ikke gå helt galt! Jeg ELSKER det her nummer og Joe har aldrig været mere on fire end han er her. Der er ordspil over det hele, og et mega blæret flow.
Da det her nummer kom ud, blev Joe True lynhurtigt min nye yndlingsrapper og det var uden tvivl det bedste nummer på Gadeplan cd’en, der ellers var proppet med fantastiske numre.

Kasper Spez – Trøstepræmier (Fantasten, 2008)

Det her nummer er det indbegrebet af Spez version 2.0. Ingen punchlines og ingen diss til wacke rappere, men derimod masser af velskrevet poetisk rap. Over et smukt beat fra Es (måske et af hans bedste) bliver der droppet lyrik der kan gøre de fleste digtere misundelige. Kasper Spez er klart én af mine yndlingsrappere nogensinde og det her nummer er uden tvivl hans aller smukkeste. Kan huske da jeg så ham på Roskilde i 2010 og det her nummer blev spillet. Seriøse myrekryb på den virkelig gode måde.

L.O.C. – Absinthe (Dominologi, 2001)

Det er virkelig svært, kun at fremhæve ét nummer fra 8210 bangeren, men i det her tilfælde er valget faldet på Absinthe. Det var egentlig et ret svært valg, da manden har lavet så mange vilde numre, men alt går bare op i en højere enhed på det her nummer.
Hele metaforkonceptet i nummeret fungerer fantastisk og det et generelt bare en banger og et genialt beat. Og hvor mange har egentlig ikke stået og skrålet med på omkvædet i en massiv brandert?

M-Cnatet – Kapitler Til Glemmebogen (Kapitler Til Glemmebogen, 2008)

Kærlighed er noget der har fyldt meget i Kværn og Trepacs alternative tekstunivers og det er også tilfældet her. Nummeret er fyldt med sindsygt velskrevet lyirk og bare titlen “Kapitler til glemmebogen” er jeg helt vild med. Selvom de har lavet mange rigtig gode numre efter det her, så står dette nummer stadig som deres bedste, og der er et af de bedste danske rapnumre overhovedet. Dette fantastisk smukke nummer er perfekt akkompagneret af DixOnes minimalistiske pianodrevne beat.

Pede B – Løb Mens Du kan (Skarpe Skud pt. 3, 2011)

Det er tydeligt, at ulykkelig kærlighed er en ernorm katalysator når det kommer til musik.
Pede B får her det bedste ud af det. Han er en rapper, der gang på gang bliver med ved med at imponere mig. På det her nummer udleverer han virkelig sig selv og fortæller om sin usikkerhed og fortvivlelse. Der er noget utroligt fascinerende ved at høre en person blotte sig på den her måde og det giver, i hvert fald i dette tilfælde, et ualmindelig godt nummer.

Per Vers – Hav Det Godt (Ego, 2011)

Per V er en af de rappere der har været i gamet i en hel del år efterhånden. Han har stået og battlet andre rappere, men han er for længst komme videre og rapper om langt vigtigere ting, såsom sin egen familie.
Endnu engang er det den sårbare side der bliver blottet, men her er det dog kærligheden til ens børn der er i fokus. Per har her lavet et nummer der, på en virkelig velskrevet måde, beskriver de tanker der utvivlsomt må gå igennem hovedet på en, når man ikke længere kun har sig selv at tænke på.
Fantastisk nummer, der endnu en gang viser, at dansk rap er andet end hurtige damer og alt det fis der.

BOBLERE:

Ufo Yepha – Vi 2 Amigo (U vs. Y, 2003)
Haven Morgan – Alle Alene I Verden (Et Lille Eventyr, 2006)
Strøm – Følg Strømmen (DM i Dansk Rap, 1998)
Sphaeren ft. Joe True – Rådvild (Kugleregn, 2001)
Rent Mel – La’ Det Ligg’ (Ingen Stress, 2004)
Malk de Koijn – Kosmisk Kaos (Smashhit i Aberdeen, 1998)
Jøden – Hva’ Nu Hvis (Monkeyjuice, 2007)
MC Einar – Den Nye Stil (Den Nye Stil, 1989)
Suspekt ft. Tina Dickow – Helt Alene (Elektra, 2011)
Essensen – Vandsikker (2003)