Så er der ikke længe til, at hiphoppernes svar på juleaften er her, i form af årets Vanguard Music Festival der løber af staben den 1-2. august i Søndermarken mellem Vesterbro og Valby.

Sidste år var en rigtig flot debut på festivalen og jeg håber at vejret endnu engang er med os, så vi kan få de optimale rammer for et par gode dage med masser af sol og dope musik. 

Jeg vil, ligesom sidste år, dække lørdagens program så godt jeg kan så i enten kan læse om hvad i missede eller se om i havde samme oplevelse som jeg havde.
Her følger lidt omtaler af lørdagens navne og hvad jeg forventer mig af dem.

Husk at du kan høre min playliste med det bedste hiphop fra lørdagens program på Spotify lige her.

Kidd

Er jeg den eneste, der ikke rigtig forstår denne booking? Kidd er sat sammen med legender og gamle drenge inden for amerikansk hiphop, så jeg kan slet ikke se hvordan han følger samme tråd som resten af programmet. 
Klogt nok har Vanguard valgt at sætte Kidd på som den første optrædende på lørdagens program. Det er nok et ganske klogt valg, og jeg er ret overbevist om at der er mange der vælger at skippe hans show. Det skal dog lige nævnes, at Kidd er backet af et yderst kompetent liveband der blandt andet består af StunnGunn og Abdullah S.

– 12.00 @ Fat Cat Stage

 
 

R.A. The Rugged Man w/ DJ Noize
Rugged Man indtager søndermarken bevæbnet med det forholdsvis nye album “Legends Never Die”, som jeg stadig hører en del, da der er en hel del virkelig fede skæringer på. På trods af at manden har lavet musik siden de tidlige 90’ere, er dette album blot hans anden udgivelse.  
Jeg har desværre aldrig haft fornøjelsen af at opleve Rugged Man live, men han skulle efter sigende være noget at en oplevelse. Med et af de allervildeste flows i hiphop og super meget energi, indtager Rugged man scenen i et ret interessant setup. Bag de to hjul af stål, står ingen ringere end DJ Noize nemlig. Deres venskab går over 15 år tilbage, men det er første gang  at de to skal optræde sammen. 
Rugged Man er kendt for at være ret eksplicit under sine koncerter, så hvis man vil have et hardcore hiphopshow med en række undergrundsklassikere kombineret med DJ Noizes fantastiske evner bag to pladespillere,  så skal man 100% se frem til denne koncert. Det gør jeg i hvert fald!

– 13.00 @ Sun Ra Stage


DâM-FunK
Efter en forhåbentlig hefttig oplevelse med Rugged Man, er det tid til at sætte tempoet lidt ned og det er jeg overbevist om at DāM-FunK nok skal sørge for.
Bag aliaset gemmer der sig sanger, DJ og producer Damon Riddick. Den Californiske musiker hører under det amerikanske pladeselskab Stones Throw, men har samarbejdet med så forskellige folk som Snoop Dogg, funk-musikeren Steve Arrington og indiebandet Animal Collective. Hans musik er inspireret af funk og boogie som det lød i 70’er og 80’erne, som han også selv er eksponent for, når han DJ’er rundt omkring på klubber i hjembyen Los Angeles. 


– 13.45 @ Fat Cat Stage


Lord Finesse og Large Professor
Hvis der er nogen der virkelig repræsenterer den klassiske newyorker hiphop-lyd fra 90’erne, så må det være disse to herrer. Large Professor stod for en stor del af produktionerne på det som mange betegner som værende det bedste rap-album nogensinde, nemlig Nas’ Illmatic. Udover at være en af bagmændene bag dette mesterværk, var han også frontrapper i gruppen Main Source der havde sin storhedstid i de tidlige 90’ere. 
Lord Finesse er nok mest kendt som medlem i gruppen D.I.T.C. der blandt andet også talte medlemmer som den afdøde Big L, O.C. og Fat Joe. Som producer har han stået for en hel del 90’er eastcoast klassikere.
Large Pro og Lord Finesse vil garanteret sørge for at alle 90’er hovederne kommer til at nikke i en god times tid.

– 14.45 @ Sun Ra Stage


Seun Kuti & Egypt 80
Seun Kuti & Egypt 80 er, for mig, et totalt ukendt navn på årets festival. Rollen som frontmand for Egypt 80 er gået i arv fra Seuns far, afrobeat pioneren Fela Kuti, og bandet tæller stadig mange originale bandmedlemmer. Bandet leverer en blanding af jazz, funk og psykedelisk rock, som skaber lidt variation i det ellers så hiphop-tunge program. 

– 16.00 @ Fat Cat StageThe Pharcyde
Lørdag eftermiddag byder på en gruppe der om nogen forstod at skabe et alternativ til den hårde wescoast-lyd der prægede de tidlige 90’ere. Selvom The Pharcyde var fra Los Angeles, var det noget helt andet end hvad man ellers kunne høre fra rappere som Dr. Dre og Snoop Dogg. Lyden var mere alternativ, mere laid back og teksterne var næsten så langt fra at være seriøse som man kan komme. Der var mange der tog godt imod denne alternative vinkel på westcoast-rap, hvilket gjorde at gruppens debutalbum “Bizarre Ride II the Pharcyde” i dag anses af mange hiphopheads, som at være en af de helt store hiphopklassikere. 
Jeg ser i hvert fald frem til at stå og nikke med nakken til numre som Drop, Oh Shit og Ya Mama. 

– 17.00 @ Sun Ra Stage

The Coup 
Californiske the Coup har i mere end 20 år leveret politiske budskaber på et bagtæppe af funk- soul- og punkinflueret hiphop. Gruppen er erklærede kommunister, men i the Coups revolution, skal vi imidlertid ikke op ad muren, men ud på dansegulvet. Musikken er uptempo, og basdrevet, mens omdrejningspunktet i frontmanden Boots Riley’s tekster er politiske, sociale og økonomiske udfordringer i USA. 
Gruppen minder på mange måder om The Roots, så The Coup er en rigtig god opvarmning til aftenens hovednavn. 

– 18.15 @ Fat Cat Stage

Method Man & Redman
Jeg er ret overbevist om at udtrykket “dynamisk duo” er opfundet for at beskrive Meth & Red. Du får simpelthen ikke et federe show, end det de to rappere er kendt for at levere. Energien plejer at være helt i top, og med med et massivt bagkatalog af både solo og fælles numre og en helt utrolig energi på scenen, er jeg overbevist om at de vil gøre alt hvad de kan, for at skabe en fest.
Method Man var jo også på Vanguard sidste år sammen med resten af Wu-Tang og de gav en af de bedste hiphop-koncerter som jeg længe har set. Så derfor er jeg sikker på at Method Man endnu engang er klar til at få Søndermarken helt op i gear og gå amok.  

– 19.30 @ Sun Ra Stage

Yasiin Bey
The artist formerly known as Mos Def, er den næstsidste kunstner der skal optræde på årets Vanguard Festival. Mos Def har været en undergrundsdarling siden han debuterede i sluthalvfemserne sammen med Talib Kweli i gruppen Black Star. Han har efterfølgende udgivet en række soloalbum af lidt svingende kvalitet. Men der er ingen tvivl om at Mos Def er en interessant kunstner og hvis han bringer sit a-game, så skal det nok blive en koncert proppet med hiphop-klassikere og masser af positive vibes. 

– 20.30 @ Fat Cat Stage

The Roots
Årets absolutte topnavn er det legendariske Philly-crew The Roots. 
Sidst de besøgte landet, var i 2012 hvor de spillede på Roskildes Orange scene, til hvad der efter sigende skulle være et brag af en koncert.
Det bliver ikke meget mere live end når det otte mand store orkester endnu engang vil give danskerne en opvisning i hvor meget federe hiphop lyder, når det hele er håndspillet. 
Med den karismatiske trommeslager Questlove og rapperen Black Thought i front, kommer vi forhåbentlig til at opleve et veloplagt band der udover deres efterhånden ernorme bagkatalog, er kendt for at spille en del lækre covernumre. 
Så der er helt sikkert grobund for en fantastisk afslutning på årets festival, hvor spilleglæden og den gode musik går op i en højere enhed.     

– 21.45 @ Sun Ra Stage

Det var hele lørdagens program. Jeg glæder mig helt vildt til at få hørt en masse god musik.
Jeg håber vi ses i Søndermarken!