Rekords-12

Foto: Caroline Bohn for Det Godt Nok

I en kælder på Nørrebro finder man en lille hule, der rummer et af Nordens største udvalg af hiphop på vinyl. Man skal vide, at den ligger der, i det lille kælderlokale under spillestedet Sigurdsgade, inde mellem øvelokaler og garderobe, men når man finder det, føles det næsten som at komme ind i et – utroligt velassorteret – ungdomsværelse fra 90’erne. Væggene fungerer nærmest som et slags museum, hvor man kan gå på opdagelse i en tid, hvor flyers og promostickers var en fast bestanddel af enhver hiphopudgivelse med respekt for sig selv. Diverse hiphopkuriosa som en unik pressemeddelelse fra Gramsespektrum, unikke slipmats og meget mere gør stedet en besøg værd.

Man glemmer næsten, at hovedattraktionen er alle de mange plader, der er til salg. Man får dog hurtigt øje på en hel væg med vinyl. Her hænger nogle af de mest unikke plader, der er til salg. Her finder man blandt andet diverse 1. optryk fra Malk de Koijn, Clemens, Hvid Sjokolade og mange andre sjældenheder. Det mest unikke man kan finde, er dog Malk de Koijn-singlen “Ørkenstorm” i white label version fra 1998 til svimlende 2500,- kr.

Manden bag disken

Nede bagerst i butikken møder man 28-årige Jakob. Eller Jakob med K, som han gennem sine mange år i dansk hiphop er blevet kendt som. Jakob er ikke rapper. Han kan ikke danse eller male graffiti, men har dog dj’et lidt. Jakobs styrke ligger derfor ikke i de fire elementer, men derimod som entreprenør inden for den kultur, som han har dyrket lige siden de tidlige teenageår.

Vi skruer lige tiden tilbage til sluthalvfemserne for en kort bemærkning. Som for mange andre, blev Jakob introduceret til hiphop gennem sin storebror. Han var typen, der gik i for store bukser og hørte hiphop, så det skulle Jakob naturligvis også. Han husker, at det især var rappere som Dr. Dre, Snoop Dogg, Xzibit, Eminem og Clemens, der fik hans øjne op for rapmusik.

“På det tidspunkt var jeg ikke ret nørdet omkring hiphop, men så blev jeg mere og mere nørdet omkring det. Det var især 50 Cents “Get Rich or Die Trying” album. Jeg kan ærlig talt ikke huske hvorfor lige den. Det var helt klart meget beatsne, og så var jeg også blevet lidt ældre, omkring 15 år, så der begyndte der så småt at være fest og alkohol indblandet, så musikken hørte også til der.
Det var samtidig dengang internettet begyndte at vinde indpas i de danske hjem. Så jeg begyndte at nørde det mere online i nogle hiphop-fora som Dubcc, der var ikke meget hiphop-kultur ude i Jystrup på Midtsjælland.”

Internettet giver nye muligheder

Netop internettet skulle vise sig, at blive Jakobs “claim to fame”. I mange år var hiphoppen en stor del af Jakobs liv, og interessen for musikken og kulturen steg i takt med, at han blev ældre. Vinylerne kom stille og roligt ind i billedet, og Jakobs samlergen og behov for at sætte ting i system, kulminerede i 2007, hvor han lancerede sitet dhhu.dk, der fungerede som et opslagsværk over danske hiphopudgivelser. Sideløbende udgav han desuden et par online-kompilations, der gik under navnet Beasts:

“Jeg var rigtig vild med dansk hiphop og især rigtig vild med beat-kulturen, som jeg blandt andet fik kendskab til via Green Shades Music og radiokanalen Copenhagen’s Most Blunted”

Vol 1. bestod af instrumentale tracks, produceret af en bred skare af landets dygtigste beatmagere, heriblandt Veteran Cosmic Rocker, Steen Rock, Xfarm og Chewbacca. Året efter kom opfølgeren “Beasts Vol. 2” med navne som Context, Swab, Melancolia og Lars da Fari.

Rekords-13_edit

Foto: Caroline Bohn for Det Godt Nok

Fra rejser til Rekords

Jakobs anden passion er at rejse. Han har blandt andet tomlet rundt i Europa og Mellemøsten og besøgt Indien og Laos. Han elsker eventyret og det uforudsigelige. De mange eventyr rundt omkring i verden, havde dog sat sine tydelige spor på Jakobs økonomiske situation, så han besluttede sig for at sælge ud af det eneste han havde af værdi, nemlig sin pladesamling. Jakob begyndte efterfølgende at opkøbe andre samlinger, og efter lidt tid, kunne han se mulighederne for at starte sit eget firma. Den 1. april 2013 var rekords.dk en realitet.

“Jeg har faktisk aldrig haft en drøm om at være pladesælger, men jeg har altid godt kunne lide plader og være nørdet omkring det. Jeg har også altid godt kunnet lide at sætte ting i systemer, så det passede rigtig godt til mig”.

I starten blev webshoppen kørt fra hjemmet i Lund, og forretningen gik strygende. Ordet om en ny, online vinylshop spredte sig hurtigt i hiphopkredse. Mange, der lå inde med store samlinger, tog derfor kontakt til Jakob, med henblik på at sælge deres plader, og således blev lageret forøget ganske betragteligt. Jakob tog desuden ugentligt turen fra Lund til København for at sende plader og mødes med de kunder, der fortrak det. Når Jakob talte med sine kunder, var der ofte en ting der gik igen:

“Lige siden jeg startede webshoppen, har mine kunder punket mig for at skulle åbne en butik. Det var ikke min drøm da jeg var lille, men efter jeg startede med at sælge plader, så blev det det ret hurtigt.”

Mødet med en legende i dansk hiphop var det, der der skulle til, for at få Jakobs nye drøm til at gå i opfyldelse.

“Jeg blev tilbudt Jeppe “Jay-B” Bisgaards pladesamling. Det var den vildeste samling jeg nogensinde har købt og det var en fantastisk oplevelse for mig at lære ham at kende. Han er mega cool og jeg har så meget respekt for ham. Jeg spenderede et par dage med at gennemgå hans plader, mens vi snakkede om hiphop.”

Købet af samlingen gav en del opmærksomhed fra ligesindede vinyl-entusiaster. Efterfølgende blev Jakob derfor tilbudt endnu flere interessante samlinger, og yderligere var der en DJ fra spillestedet Sigurdsgade, der opdagede Rekords. Gennem ham fik Jakob tilbudt at leje et lokale i under spillestedet, hvor butikken så kunne slå dørene op i oktober 2016. Siden da har Jakob faktisk kunnet leve af at være vinyl-pusher.

“Jeg lever ikke ligefrem godt af det”, slår Jakob dog fast, med et smil.

Sjældenheder en masse

Men hvordan forener man lige samleren med sælgeren? Det viser sig ikke at være den store udfordring for Jakob. Han finder trøst i sin unikke samling, så skulle han en dag stå og mangle penge, så kan han altid ty til at sælge ud af den. Det viser sig nemlig, at samlingen er ret unik, for det er ikke hvad som helst, der kvalificerer sig til at blive en del af Jakobs beskedne i antal, men bestemt potente samling.

“Jeg samler på meget unikke plader, testpres eller de plader som jeg rigtig godt kan lide. Som f.eks dansk 90’er-hiphop der ikke er afspillet. Jeg vælger også at se det som en slags pensionsopsparing.”

Jakob fortæller desuden, at han ligger inde med en white label version af Humleriddernes debutalbum “Jeg Gi’r En Omgang Hvis Du Gi’r To” fra 1995, der efter sigende kun findes 25-50 eksemplarer af. Han ligger også inde med testpresset til Malk de Koijns “Kosmisk Kaos” på “10. Desuden har han også diverse speciallavede vinyler, der er blevet brugt af dj’s i forbindelse med liveoptrædender af blandt andet Clemens.

I samme forbindelse fortæller Jakob om den mest sjældne og værdifulde plade han har haft mellem hænderne:

“The Prunes – Headz Headz Headz 7″ testtryk, som der angiveligt kun findes fem eksemplarer af. Der har været en del mystik omkring, om den overhovedet fandtes, frem til at jeg fandt den. Jeg har lovet køberen at jeg ikke skal sige hvem han er, og hvor meget han har givet for den, men det er en hel del mere end alt andet jeg har solgt. Det var meget sjovt at være med til at opklare lidt omkring sådan en plade og få den gravet den op til overfladen. Der var blandt andet en del interesse fra Prunes og pladeselskabets Mo Wax fans.”

Rekords-8

Foto: Caroline Bohn for Det Godt Nok

Hiphop og vinyl hører sammen 

De sidste par år, har man oplevet en øget interesse for vinyl. Det er dog ikke noget, som Jakob har mærket noget synderligt til. For ham har vinylen nemlig altid været en vigtig del af hiphop, og vinylen har derfor aldrig rigtig været væk. Men hvad er det så, der gør, at det netop er vinylen, som Jakob er faldet for?

“Der er plads til flere detaljer og historier på coveret. Så er der også udgivet rigtig meget, så det er en sjov ting at samle på. Jeg kan godt lide at tage ud på eventyr, som på et loppemarked for at lede. Det er nærmest helt meditativt. Det har jeg i hvert fald tit forbundet det med.”

Det er tydeligt, at Jakob lyser op, når snakken falder på selve det at digge efter plader. Han er i den grad en eventyrlysten mand, og dét at lede efter plader, er bare én måde for ham, at gå på opdagelse.

“Det her er i virkeligheden også bare et eventyr. Noget af det der er sjovest ved det her, er jo ikke at sætte dem til salg, men når jeg er ude og lede efter plader. Når jeg får af vide at jeg skal hjem til en og se en samling igennem som jeg ikke ved hvad indeholder. Det er en syg fornemmelse at gå igennem, når man aldrig ved hvad den næste plade er.”

Rekords og fremtiden

Jakob er netop hjemvendt fra en veloverstået tur til Los Angeles, der har givet ham masser af inspiration til butikken, så den vil helt sikkert blive ved med at være i udvikling. Ellers er der planer om inspirations/diggin’ ture til London og Berlin. Desuden skal Jakob og Rekords en tur til Hip Hop Kemp i Tjekkiet til sommer, hvor han vil prøve at få en fod indenfor på det østeuropæiske marked.

Og så er der snart fødselsdag hos Rekords. Den 1. april kan Jakob nemlig fejre fire års jubilæum for Rekords.dk

“Jeg kan godt lide at fejre ting. Hvert år har jeg haft et eller andet specielt tilbud online. Det kan jeg så bare tage til det næste niveau, fordi jeg nu har en fysisk butik. Jeg kan godt lide at give mine kunder en oplevelse ved at lave et rigtigt godt tilbud.”

Derfor vil vinylglade kunder kunne få hele 20% rabat på det meste nede i butikken, dog ikke på nyheder og plader over 1000,-. Udover dette vil der være andre gode tilbud og garanti for god stemning og masser af hiphop i kælderen på Sigurdsgade.

Rekords-9

Foto: Caroline Bohn for Det Godt Nok