Patina_header

Jeg er blot en af mange , der længe har gået og sukket efter et nyt album fra Dialekten. I stedet har 2017 dog budt på et soloalbum fra Nota Bene og nu også en helt frisk EP fra duoens anden halvdel, Chewbacca. I den forbindelse har jeg taget mig en kort snak med producer/rapperen for at høre lidt om den nye EP.

Der er sket en del på den personlige front for Chewbacca, siden Dialekten albumdebuterede med Stiplede Linjer tilbage i 2013. Han har nemlig stiftet familie og fået to børn, så musikken har, forståeligt nok, ikke haft førsteprioritet hos ham. Samtidig har han set makkeren Nota Bene været ganske aktiv med sine soloting, og det ærgrede Chewie, at han ikke havde mere tid til at producerer for sin gamle homie.

“Nota Bene har jo helt sikkert haft brug for at komme ud med sit eget og finde sin stil, og det samme her. Vi kommer jo ud af 15 års samarbejde. Jeg har mange gange før i tiden haft planer om solo-plader men aldrig nået til det, da Dialekten altid kom først.”

Det stod dog klart, at Chewbacca gerne villle udgive noget i eget navn. Det gik dog op for ham, at han med væsentlig mindre tid til musikken, måtte arbejde effektivt, så hver time i studiet talte.

“Jeg ville først lave et album, men kunne se at det aldrig ville være realistisk. Slet ikke når man selv producerer. Så jeg tror at jeg, ret tidligt i processen, gjorde mig det klart at jeg ville lave en EP med egne beats og rim.”

Processen omkring indspilningerne startede faktisk tilbage i slutningen af 2015, hvor Chewbacca i samarbejde med Xeren havde tre studie-sessions hvor hele EP’en blev indspillet. Siden da har de to gået og kælet for alle detaljerne, fået styr på mikset og fået feedback fra sine homies.

Det faktum, at Chewbacca for første gang stod uden Nota Bene som partner in rhyme, betød også at han selv kunne vælge indholdet på EP’en:

“Tekstmæssigt ville jeg gøre pladen kort og præcis, hellere sige for lidt end for meget. Jeg overvejede en kort periode at kalde EP’en for “16 8 16 8″, på grund af at alle mine numre stort set er bygget op sådan. Før i tiden med Dialekten legede vi meget med form og længde af vers, men jeg har næsten altid syntes at vers ikke bør være mere end 20-24 bars lange, for ikke at kede lyttere som normalt ikke lytter til rap. Det lyder måske som pleasersyge, men det er nok lige så meget mit producergen der siger, at efter et vist antal bars har en lytter brug for et pust. Sådan har jeg i hvert fald tit haft det.”

Det er dog stadig tydeligt, at Chewbacca stadig er producer før rapper, og han lægger vægt på, at stemningen og beats er det vigtigste, men at det er teksten og rimene der løfter produktionen op til et endnu højere niveau. Emnerne på EP’en er meget sporadiske og skulle der fremhæves en rød tråd, kunne håb nok nok være hovedtemaet.

“Jeg tror jeg rapper om håb på et par numre. Måske er det en form for refleksion over det at være blevet far, og skulle holde en vis optimisme når vi nu lever i en pænt syg tid. Måske har jeg underbevidst også prøvet at holde en forholdsvis god tone på EP’en, så jeg kan stå ved det, når mine drenge bliver store og måske smider pladen på en dag.”

Den nye EP har fået titlen Patina, men hvad ligger der i egentlig i den titel?

“For mig, er patina at ældes med stil. Jeg er en 34-årig gammel dreng, med grå hår og høje tindinger. Musikken har derfor patina både på grund af mig, da jeg er en ældre dude, men også fordi musikken jeg laver har et klassisk udtryk der refererer tilbage til lyden fra sen 90’erne og start 00’erne, så det er den stil jeg sidder fast i og har bragt videre. Stilmæssigt har jeg en forkærlighed for producere som Joey Chavez, DJ Premier, Hi-Tek, Exile, Apollo Brown og 20syl. Jeg har nok en nyklassisk forståelse af boombap som jeg dyrkede under årene med Dialekten og såmænd bare har ført videre.”

Jeg kan ikke lade være med at spørge ind til fremtiden for Dialekten, og hvorvidt der er planer om mere fra den anerkendte duo:

“Tja… Måske kommer der noget nyt en dag. Lige nu er der ikke noget konkret på tegnebrættet, men vi hænger stadig og snakker da stadig om at lave noget Dia igen.”

Hvis man har fulgt bloggen gennem flere år, så vil man vide at jeg er ekstremt begejstret for Dialekten, så jeg håber bestemt på endnu en udgivelse engang ude i fremtiden. Indtil da er det dog en fornøjelse at lytte til soloudgivelserne fra de to herrer.

Man kan jo passende give et lyt på Chewbaccas EP, der er ude nu, både digitalt og på vinyl. Jeg har haft pladen i rotation lige siden den udkom, og jeg kan kun anbefale at du giver den et spin. Er du i forvejen fan af Dialekten, så må du ikke snyde dig selv for at høre hvad Chewbacca har at byde på.

Find Patina på din favorit streamingtjeneste her og vinylen kan bestilles hos Run For Cover.

PATINA_FRONT_HI