Koldfront_header1

 

I perioden 2012-2014 betød 1. januar to ting: Tømmermænd og en ny EP fra gruppen Koldfront. Trioen der bestod af Pede B, Stik Op og Marco, tog udgangspunkt i mytologien omkring Fimbulvinter, der er en tre år lang vinter, der efter sigende varslede ragnarok. Konceptet var gennemført og de tre EP’er bød på i alt 15 skæringer med melankolsk og dyster rap over tunge beats, skærende vokaler og eftertænksomme tekster der blandt andet omhandlede angst, stress, familieskæbner og naturkatastrofer.

Pede B og Stik Op gik ekstremt godt i spænd og udgjorde et potent makkerpar på mikrofonen. Dét kombineret med Marcos vokal på omkvæd, skabte et unikt udtryk i dansk rap. Især den første EP havde et virkelig højt niveau, og de gode toner fortsatte på de to efterfølgende EP’er. Men hvorfor er det aktuelt at nævne gruppen, her fire år efter den sidste EP ramte nettet? Det er simpelthen fordi gruppen har besluttet at samle alle tre EP’er og udgive dem på diverse streamingtjenester og på en kærkommen vinyludgivelse. Datoen er lige rundt om hjørnet, da udgivelsen dropper den 12. januar.

I den forbindelse har jeg fået en snak med drengene om projektet.

Nu skriver vi 2018, og det er fire år siden Koldfront-projektet blev afsluttet. Hvordan kan det være, at den fysiske udgivelse kommer nu?

Stik Op: Vi var fra starten enige om at de tre Koldfront-udgivelser kun skulle lægges op til download i en begrænset periode, men på samme tid havde vi også nogle løse tanker om at samle alle numrene på en eller anden måde. For et års tid siden præsenterede Pede ideen om en Koldfront-vinyl for Poul fra Beatdown, og han var klar på at udgive den. At vinylen udkommer i 2018 er tilfældigt, men vi var selvfølgelig – traditionen tro – nødt til at breake nyheden d. 1. Januar.

Pede: Altså, Poul ville udgive en vinyl med alle seks kapitler af min EP-serie “Skarpe Skud”, hvilket jeg var ret skeptisk omkring. Jeg tænkte, hvem gider købe nogle EPer, der har været ude digitalt i flere år? Men de 300 vinyler blev udsolgt på en weekend, så ideen om at udgive KoldFront på samme måde dukkede op dér.

Marco: Drømmen om at få det som vinyl har hele tiden været der. Da der så opstod en mulighed nu, var vi selvfølgelig klar på det. I perioden hvor vi udgav pladerne og den umiddelbare tid efter var ideen, at projektet skulle være relativt svært tilgængeligt og var et produkt til dem som ville det og brugte energi på at opsøge det. Sange har så siden hen ligget på youtube og det givet derfor mening at få det ud på streaming så man kan høre musikken bedre.

Det er mere end seks år siden i startede projektet. Hvordan ser i tilbage på processen og resultatet i dag?

Stik Op: Det har virket rigtig godt at samle alle numrene som én fælles udgivelse, fordi på den måde træder vores særlige univers helt tydeligt frem. For mig var det en sjov, udfordrende, lærerig og produktiv proces, hvor vi gik i dybden med nogle bestemte temaer, blev endnu skarpere til storytelling og hentede en masse inspiration fra metaluniverset, som Marco repræsenterer.

Marco: Den kreative process var som udgangspunkt styret af mig. Jeg havde denne ide om et bestemt tema og lyd, inspireret fra metalverden, som er der jeg er udøvende musiker normalt. Jeg synes at rap, og specielt dansk rap, manglede netop dette. Så jeg kom med pitch til numre, som var uden for de to andres comfortzone. Jeg synes, at vi fik nogle nye udtryk i de to, som løftede projektet derhen, hvor det rent faktisk lød som noget andet en deres egne projektet.
På første ep var jeg en del af Graven og lavede mange af produktionerne sammen med Es. Eller, jeg har ikke stor erfaring med hiphopbeats, men sad med under processen og udtrykte overfor Esben, hvor jeg gerne ville have lyden hen og opbygning af numrene.

Pede: EPerne var bare så hemmelige, at det kun er de mest dedikerede fans, der ved de overhovedet eksisterer. Jeg tror folk kan opdage, eller i visse tilfælde genopdage, projektet på den her måde!

Hvordan udviklede konceptet sig over projektets levetid?

Pede: Gruppen startede jo med, at Marco inviterede Stik Op og mig i studiet, fordi han syntes vores stilarter ville være seje sammen. Så til at begynde med var der slet ikke nogen overordnet tematik. Vi brugte omkring to år på første EP, fordi vi skulle finde hinanden, og regne ud hvilken retning, det hele skulle føres i. Men det gik op for os, at det klart var i de tunge numre, at vores tre stilarter mødtes bedst. Så det kom til at danne ramme for hele projektet. I starten var Es den musikalske bannerfører, men den plads overtog Adam Sampler mere og mere hen af vejen. De er begge producere, som jeg har den største tillid til, så det var trykke rammer.

Er der planer om mere fra Koldfront, eller har i opnået hvad i vil med trilogien?

Stik Op: Trilogien blev jo som sådan lukket 1. januar 2014 helt efter planen, og siden da har vi lavet et enkelt nummer sammen på Pedes `Vi hjerte Alberte´-plade og optrådt på Roskilde Festival med Pede B. & dj Noize i 2015. Vi bliver ved med at samarbejde på kryds og tværs og udelukker intet i fremtiden, hvis vintrene bliver kolde nok igen.

Pede: Processen omkring den her udgivelse har mindet mig om, hvor godt vi arbejder sammen, så jeg kunne sagtens forestille mig, det resulterede i noget mere. Men indtil da gæster vi jo hinandens projekter løbende. Det næste vi har ude “sammen” er vist Jakobs kommende album, som jeg er så priviligeret at gæste!

Marco: Vi er som gruppe ikke stoppet som sådan. Vores fimbul projekt stoppede bare helt efter planen. Hvis tid og koncept rammer rigtigt, så vil vi ikke udelukke noget. Ud over det vil vi uden tvivl være til at finde på hinandens projektet.

Således takker Koldfront af for denne gang, og jeg kan kun sige følgende. Er man til dyster og virkelig tung vinter-hiphop, og har man enten aldrig hørt EP’erne eller er det bare virkelig længe siden man har hørt dem, så skal man altså virkelig se frem til den 12. januar!

Vinylen kan bestilles hos Beatdown her, og skal vi så ikke lige runde af med debutsinglen Kan Du Mærke Det?!