Her forleden sad jeg – som så mange gange før – og scrollede igennem mit Twitter-feed. Der så jeg, at en af mine helt store hiphophelte Sage Francis, sammen med sin BFF, B. Dolan netop havde udgivet en EP som duoen Epic Beard MenJeg tjekker tracklisten, og blandt dygtige folk som Cecil Otter og Buck 65 på producerlisten, dukker danske Swab op. Det blev jeg simpelthen nødt til at høre mere om, så jeg tog fat i Swab, for at få en snak med ham om det transatlantiske samarbejde, samt for at høre lidt om hans kommende projekter.

Internationalt niveau

Swab har lavet musik i omkring 18 år, og selvom han har en forkærlighed for straight-up hiphop, så har han også prøvet kræfter med trip hop og elektronisk musik. Men ligemeget hvad han laver, så viser han gang på gang, at hans talent er på internationalt niveau. Hans stemningsfulde og ofte melankolske beats læner sig op ad den klassiske hiphop-tradition samtidig med, at han formår at skabe en lyd der er helt sin egen.

I min verden er han, på blot en håndfuld år, blevet en af de mest interessante producere i den danske hiphopundergrund. Han har blandt andet leveret produktioner til dygtige folk som Trepac, Dialekten og Binær. Han er medlem af gruppen Manus Nigraog har stået bag to stærke album fra sidste år, i form af collabo-albums med henholdsvis Machacha og Marki Snøre. Især på sidstnævnte spillede Swab med musklerne, og sammen med Marki Snøre stod de to for nogle af sidste års absolutte højdepunkter her på bloggen.

Går den, så går den

Det internationale niveau er bestemt et fortjent stempel at få, og samarbejdet med Sage Francis er lidt af et scoop for den danske producer. Det viser sig dog, at det har stået på i et par år. En dag besluttede Swab sig simpelthen bare for bare at hoppe ud i det, og skrive til ham. For som Swab siger, “Går den, så går den”. Det var oplagt for Swab at tage kontakt til Sage Francis:

“Jeg har altid syntes Sage var for vild, helt tilbage fra Anticon-dagene, både som solo og som Xaul Zani i gruppen Non Prophets.”

Der gik faktisk ikke længe før Sage svarede, og det skulle vise sig, at han rent faktisk var interesseret i at høre nogle beats fra den jyske producer. Swab sendte derfor en håndfuld beats over Atlanten og efter en dags tid vendte Sage så tilbage.

“Han var meget interesseret i at bruge tre af mine beats, hvis han måtte? Øh, jo okay. Optur. Det fik han så lov til!” griner Swab.

Der gik ikke længe før der tikkede endnu en mail ind fra Sage. Han skrev at han gerne ville have yderligere to beats. De to endte med at blive dem, der kom med på den nye EP fra Sages’ gruppe Epic Beard Men, men det vidste Swab ikke på det tidspunkt. Der gik nemlig noget tid, hvor han ikke hørte fra Sage:

Det er så først for et lille halvt års tid siden, at jeg fik nogle demoer tilbage med ham og B. Dolan og Sage spurgte om jeg var nede med det, og om de måtte bruge det til deres projekt Epic Beard Men. Og jo selvfølgelig måtte de det. Det er en kæmpe ære for mig.”

Om de to beats på EP’en fortæller Swab: “Det ene beat (D.I.Y.M.F.S.) er nok det hurtigste beat – rent tempomæssigt – jeg nogensinde har lavet, da jeg meget sjældent laver hurtige beats. Det andet beat var faktisk et kasseret Manus Nigra beat som blev til Two Different Worlds.”

Ifølge Swab så er de tre første beats, som Sage Francis var interesseret i mere banging end de to, der kom med på EP’en. De er ikke blevet brugt endnu, men man kan håbe at de bliver gemt til et kommende projekt.

Sage Francis er fan

Jeg har været så heldig at få fat i Sage Francis, og her er hvad han har at sige om samarbejdet med Swab:

“Swab sent me some beats a few years ago and I loved every single one of them. I mean, that’s how it all started. His beats and style have that classic hip-hop feel to them, and I have a feeling we grew up listening to a lot of the same albums. I’ve obviously gone into a lot of different directions in my career, but I’m based in the boombap shit so his beats always hit that sweet spot. It’s been an absolute pleasure working with him on the Epic Beard Men project and I hope we can do a lot more down the line.”

Mere internationalt samarbejde

Samarbejdet med Epic Beard Men er ikke det første internationale af slagsen for Swab. Han har også arbejdet med navne som Mac Lethal og Copywrite. Han går efter at få spredt sine beats godt ud i verden, og røber i den forbindelse, at han da også har et par spændende projekter med amerikanske rappere i støbeskeen:

“Jeg vil ikke nævne nogle navne endnu. Men jeg er i gang med en plade sammen med en af de bedste danske mc’s – efter min mening – som jeg er ret spændt på. Jeg har også leveret beats til et collabo-project med en US MC som udgav sit eneste album tilbage i 1996. Der er også et par andre ting på tale, men det må vi vente og se om de bliver til noget.” fortæller Swab.

Udover samarbejdet med Epic Beard Men, så er Swab også aktuel med et mixtape kaldet Enjoy Vol. 1 som muligvis bliver den første i en række af flere udgivelser. Det kan varmt anbefales herfra! Det kan EP’en fra Epic Beard Men bestemt også.

Det bliver rigtig spændende at følge Swabs udvikling, og noget tyder på at det kun går fremad for den talentfulde producer.

Er man interesseret i at følge med i kommende projekter fra Swab, kan han følges på Facebook, Twitter og Instagram.