Dansk hiphop er en kulturskat fuld af brillante emner, der er vigtige og relevante at diskutere for unge i dag, og skaberne bør hyldes. Det mener en gruppe unge fra landets fem regioner, der har kurateret Danmarks første Hiphopsamling. Den 6. april lanceres Hiphopsamlingen fra kl. 16-20 på Købehavns nye hiphoplounge KOOL. Her løftes sløret for, hvilke værker og kunstnere, de unge har udvalgt til samlingen. To af dem – rapperen Trepac og dansere fra CLASHcph vil optræde. Bag projektet står organisationen Rapoliticsder er en non-profit organisation, der kæmper for at styrke unges kreativitet og selvstændighed gennem hiphop.

I årets første måneder har en Redaktion på 14 medlemmer i alderen 16-24 år fra hele landet samarbejdet om at skabe en Hiphopsamling bestående af danske værker. Formålet med samlingen er at vise, hvordan dansk hiphop kan bruges som et talerør til at få unge til at diskutere og reflektere over relevante samfundstematikker samt at inspirere unge til selv at danne holdninger og blive aktive kulturskabere.

Hiphopsamlingen består af fem temaer, Opråb, Mødesteder, Frirum, Skabertrang og Feminisme, som Redaktionen har udvalgt, fordi medlemmerne ser dem som værende særligt relevante temaer at diskutere for unge i dag. Under hvert tema har redaktionen udvalgt en række værker fra danske kunstnere, som på hver deres måde forholder sig til de udvalgte temaer. Samlingen rummer alle dele af hiphopkulturen og derfor er der blandt andet værker af Kasper Spez, Paulo & DJ Cars10, Per Vers, Malk de Koijn, Hvid Sjokolade og Vigsø. Der er også gadekunstnere som HuskMitNavn, Swet og Edes, og begivenheder som MC’s Fight Night, Roskilde Festival og GAME Streetmekka. Der bliver desuden favnet bredt og derfor spænder samlingen både ældre og nyere emner. Efter lanceringen den 6. april vil der komme en onlineversion, så man selv har mulighed for at dykke ned i de fem temaer.

Trepac er en af de valgte kunstnere og han har følgende at sige om projektet:

”Hip hop er mere ordrig end de fleste andre musikgenrer og kan derfor indeholde og udtrykke langt mere substans, end man typisk finder i andet musik. Dette synes jeg, at Hiphopsamlingen formår at fremhæve i sine udvalgte værker, hvor man kan fornemme, at de unge medlemmer af Redaktionen er kommet godt rundt i alle krogene af dansk hiphop. Jeg ser derfor meget frem til at optræde til lanceringen og møde nogle af folkene bag samlingen”

Hiphopsamlingen vil udover at blive udgivet som en online publikation, blive præsenteret på otte temadage afviklet af unge rundt om i landet, og skal danne grundlag for undervisningsmateriale til danske unge i alderen 16-24 år.

Jeg synes virkelig at man skal støtte op om dette projekt, da det udover at give unge et alternativ syn på hvad dansk hiphop også kan være, samtidig stiller nogle interessante spørgsmål og er med til at udvikle kulturen her i landet.

Se Facebook-event for lancerering lige her.