”Min scorereplik er idiotsikker / hej jeg er en kæmpeidiot, skal vi kneppe, jeg er musiker”.

Den ovenstående linje stammer fra nummeret Idioterne Kommer og ophavsmanden er Ham den Lange. Linjen hang ved og dannede grundlag for navnet til et af de mest interessante hiphoppladeselskaber her i landet. I perioden 2006-2016 var Idiotsikker Records nemlig kendt for at at udgive dope dansk hiphop. Kompromisløsheden var i højsædet for bagmanden Jesper Nyboe. I perioden på de 10 år, nåede selskabet at udgive intet mindre end 21 vinyler med blandt andet Supardejen, Manus Nigra, Jøden, Kejser A, Ham den Lange og Bumsestilen. Jeg har altid været imponeret over ambitionerne for udgivelserne og man har virkelig kunnet fornemme, at alle udgivelser er blevet taget seriøst.

Nyboe har valgt at tage afsked med titlen som pladeselskabsboss med stil og udgiver den 21. april (Record Store Day) opsamlingsalbummet Force Majeure, der indeholder intet mindre end tre vinylskiver i hver sin farve, proppet til randen med uudgivne numre fra de sidste 10 år. Vinylen er et flot afsked med en forholdsvis lang karriere, og derfor har jeg taget en snak med ham, for at høre lidt om det omfattende projekt.

Force Majeure

Albummet har fået titlen Force Majeure. En velvalgt titel ifølge Nyboe:

“I ordet er der jo en form for tvang – en større kraft. En ekstraordinær ydre omstændighed. Man kan sige at der er mange årsager til at jeg lukkede Idiotsikker – en var issues og kreative differencer med flere artister, der ville gå en vej, som jeg på ingen måde var enig i. Mit helbred er heller ikke hvad det har været. Jeg har været ret syg i perioder gennem de sidste 10 år og det har været en kæmpe hjælp at have Idiotsikker at støtte sig til, når man ikke rigtig kunne holde til at lave andet. I 2015 startede jeg i Run For Cover og har der mulighed for at udgive vinyler, men uden at skulle bruge al min energi på promotion. Så det bedste var at slutte på toppen og det illustreres gennem titlen Force Majeure.”

29 numre og en masse udfordringer

Da Nyboe har været eneste mand i biksen hos Idiotsikker, har det også været hans beslutning omkring hvilke numre der skulle med på Force Majeure. Det skulle vise sig at være noget af en udfordring. Han blev dog hjulpet godt på vej af dogmet omkring, at der kun måtte være numre på, der ikke havde været udgivet på vinyl før. Der har dog været en del udfordringer omkring projektet:

“Jeg har brugt ekstremt lang tid på at hente tilladelser rundt omkring og få feedback på hvilke numre der skulle med – og så i visse tilfælde at få overtalt kunstnere til at et bestemt nummer jeg har meget kærlighed til, skulle med. Der er flere numre der aldrig blev givet tilladelse til, især ikke tidligere udgivne numre eller som kun var ude digitalt i kort tid, bl.a. et nummer med Sawyer produceret af Swab, samt to Kejser A numre vi fandt for nyligt, som aldrig har været udgivet.”

Kompilationen indeholder det bedste der aldrig kom på vinyl fra Idiotsikker og de affilierede kunstnere – med undtagelse af Contra Auguste og Genganger, der begge er på vej på vinyl. Den sidste side indeholder fem numre der aldrig har været udgivet tidligere, og består af numre fra D-On, K-liir, Latex Lax, Generation Junk og Kejser A. Derudover er der det første nummer på den første udgivelse på Idiotsikkers forgænger Burger Inc Records, nemlig Ham Den Lange & K-Liirs Sammen & Hver For Sig. Nyboe fremhæver også nummeret Genfødsel af Latex Lax, der er et meget dybt og personligt nummer, der på mange punkter er et af hans yndlingsrapnumre på dansk og som altid rammer ham hårdt.

Idiotsikker for eftertiden

Med 10 år som pladeselskab er der uden tvivl meget at se tilbage på:

“Jeg vil gerne have at Idiotsikker huskes for en vis form for kompromisløshed, og for at give en platform til mange kunstnere, som de ikke nødvendigvis havde andre steder. Og også lidt for både kærligheden til vinyl og til at forsøge nye veje. Vi var de første i Danmark til at udgive musik på T-shirts samt nogle af de første til at bruge crowdfunding.”

Da Nyboe igennem mange år har haft base i Aarhus, har en stor del af kunstnerne der har udgivet på Idiotsikker været lokale. Det har også været vigtigt for ham:

“Jeg er især meget stolt af det vi startede med og som blev ved i løbet af årene, at udgive unge talenter fra Aarhus, men jeg er også stolt af at have kunnet genoplive artister som Bumsestilen og Supardejen.”

Nyboe runder af:

“Jeg håber generelt bare at folk har nydt de 21 vinyler før denne, de mange digitale udgivelser og at man vil tjekke op for dem man skulle have overset, hvis man ikke har fået lyttet til alle.”

Slutteligt skal der lyde et kæmpe big up til Nyboe herfra. Han har med Idiotsikker skrevet sig ind i dansk raps historie, og stået bag vigtige albums med nogle af de allerbedste vi har hørt herhjemme. Jeg vil især fremhæve Jødens Monkeyjuice fra 2007, Supardejens King Kong fra 2013 og ikke mindst Manus Nigras Blind Vej fra 2015.

Tak for de 10 år og nu intet mindre end 22 vinyludgivelser. Jeg glæder mig i hvert fald til at kunne smide Force Majeure på 1210’eren. Vil man høre mere om Nyboe kan jeg anbefale dette interview fra Suptube.