I dag er den københavnske rapper Mxrphy aktuel med singlen Godt Kørende, der er en hyldest til livet på farten, og i overhalingsbanen i hovedstaden. Den danske debutant guider lytteren sikkert igennem Indre By, med både en visuel, bogstavelig og overført fortolkning af hvad det vil sige, at være ‘godt kørende’. Nummeret bliver understøttet af en utrolig stemningsfyldt video, der er skudt af Asger Møllsøe.

Nummeret er første udspil fra det kommende debutalbum Hafnia, der udkommer i foråret 2019. Det er et nummer, som giver en forsmag på de forskellige storbystemninger der er på pladen, der er eksklusivt produceret af Jonas Holmark. Tekstmæssigt er der således anerkendende nik og referencer til københavnske landemærker, mens det tågede beat fuldender den disede hovedstadstrance.

For mange er Mxrphy nok et ret ubeskrevet blad på den danske hiphopscene, så lad os se lidt på hvem han er. Når han ikke laver musik, går den dansk/irske rapper under det borgerlige navn Cillian Murphy. (Nej, det er ikke ham fra Peaky Blinders!) Hans lyriske univers tager udgangspunkt i storbyen og er en god blanding af, hvad der foregår på indersiden af ham selv, og de ting han observerer udadtil i hverdagen og i særdeleshed i weekenden.

Med inspiration fra nogle af de mere lyrisk funderede artister herhjemme, som Hans Philip fra Ukendt Kunster, Benjamin fra Benal, Pede B og Loke Deph, samt amerikanske navne som Atmosphere, Mac Miller (RIP), og gutterne fra TDE.

Om det kommende debutalbum udtaler Mxrphy:
“Folk kan forvente et tiltrængt pust til den alternative hiphopscene med “Hafnia”. Man vil kunne høre, at der er brugt tid på både lyd- og lyriksiden. Jonas Holmark, som har produceret hele pladen, har sin musikalske opvækst andetsteds end hiphop, men han er multiinstrumentalist og har – minus blæserne – spillet alt selv. Det er derfor ikke breakbeat og loopede samples, som meget traditionel hiphop ellers er, men et meget diverst og kondenseret lydbillede, med afstikkere til både popmusik, trap og selvfølgelig sungne omkvæd. Tematisk er det storbylivet i midttyverne jeg har forsøgt at indkapsle. Vi glæder os til at droppe den og holde et brag af et release i 2019!”

Jeg synes klart, at Mxrphy har en interessant lyd, der trækker tråde fra både klassisk rap over til den mere nutidige lyd, på en måde som jeg synes fungerer rigtig godt. Hvis stilen fortsætter sådan på det kommende album, så lover det bestemt godt.

Hvis man digger det her nummer, så kan man opleve rapperen live, lørdag den 1. December på Rust (med gratis indgang via gæsteliste), og samme dag rammer singlen din yndlingsstreamingtjeneste.

Se videoen herunder: