Foto: Marie Stephensen

Den unge rapper SULKA har i noget tid huseret i den danske undergrund, som en del af Centeret, og har blandt andet medvirket på udgivelsen 2000, og for et par uger siden kom solonummeret Fokusér.
Det at være en del af Centeret, har gjort at SULKA har kunnet sparre med sværvægts-rimere som Khal Allan og Loke Deph. Det føltes som at springe adskillige stormskridt over i udviklingen som rapper. Med et afsæt i en intern fælles humor og en tro på at god rap trumfer køn, blev både flowet og sproget hurtigt slebet skarpt.

Nu har hun så hooket op med Khal Allans gamle makker i Ponyblod, Tue Track, hvilket har resulteret i SULKAs officielle debutsingle Frikvarter. Det er ligeledes første udspil fra hendes kommende EP, der er sat til at udkomme i foråret. EP’en er eksklusivt produceret af Tue Track.

Selvom SULKA er forholdsvis ny på mikrofonen, så formår hun at kombinere ungdommens vildskab med en veterans autoritet. Hun har et til tider flabet flow og levering, og med et fokus på tekster og godt håndværk, uden at forfalde til klicheer. Til trods for at evnerne ikke fejler noget, og hendes stil tager afsæt i de klassiske hiphopdyder, er det vigtigt for hende ikke at sidde fast i hiphoppens gamle rammer. Derfor kan man ligeså ofte høre hende spytte over hypermoderne trap-beats som boom-bap.

SULKAS rejse hertil har, efter hendes eget udsagn, været vanvittig. Der har været mange stop på vejen, blandt andet en tidlig ungdom i Ungdomshuset. Hun har en fascination af jazzens frihed og punkens anarki. Indgangen til rappen gik gennem eklektiske, elektroniske strømninger som Gorillaz, Portishead og MF Doom. Da de danske pendanter Malk de Koijn, Khalazer og Kaput åbenbarede sig, åbnede der sig en verden, hvor barndommens digterblod blev tilsat melodi og selvironi.

Frikvarter bliver lytteren dog introduceret til SULKAs univers, via en klassisk Tue Track produktion og et ligefremt budskab, om at SULKA er ankommet på scenen. Samtidig sørger ingen ringere end Turkman Souljah for cuts på nummeret. Omkvædet er en dansk omskriving af Nas’ I Can, der med til at understrege, at SULKA er en rapper der er klar til at knokle for det. Hør nummeret på din favorit streamingstjeneste her.