Endnu et år er gået, og det er endnu engang blevet tid til at se tilbage på hvad jeg har haft mest optur over i år.

Det har været endnu et godt år for dansk undergrundshiphop. Der har været en en stor gode udgivelser, men måske nok manglet flere album, der virkelig har overrasket mig positivt og sparket benene væk under mig.

Men hvad så med næste år? Det lader til at blive endnu et spændende år for dansk undergrundsshiphop, og personligt ser jeg blandt andet frem til Strøms album Heldig Kartoffel. I slutningen af januar udgiver Funch sit debutalbum Flytilstand, som jeg har ret høje forventninger til. Mon ikke at Suspekt også udgiver et nyt album i 2020? Selvom jeg langt fra har været nede med de to første singler, så er det altid interessant når de udgiver nyt.
Udover det, så håber jeg også på ny musik fra navne som F L E M M I N G, Tomrum og Vigsø, der alle har imponeret med stærke enkeltstående tracks i år.

I sommeren 2020 kan Det Godt Nok i øvrigt fejre sit 10-års jubilæum, så det skal jo nok fejres på den ene eller anden måde. Mere om det, senere på året. Personligt er jeg ret stolt af at jeg snart har dækket den danske scene i 10 år, især nu hvor vi ikke er ret mange der dækker den.

Det er på trods af at dansk rap pt. er den største genre i dansk musik, men kigger man mod store musikmedier, så er det tydeligt, at medmindre du er gaderapper med masser af spansk-klingende omkvæd, har sindssygt mange followers på Instagram, eller er et af helt store klassiske hiphopnavne som Pede B eller Suspekt, så er der ikke meget omtale at komme efter. Det synes jeg er en skam, da der er masser af kvalitet at finde i den danske hiphop, der ikke lige følger trenden.

Lad os komme videre til listerne! Tak for at i læser med – Vi ses i 2020.

Årets bedste udgivelser

10. Manky X Akton – II

Frontmændende fra musikkollektivet Psykofarmakarisma har sammen skabt et støvet og jazzet hiphop-univers der nærmest skriger på at man lytter til albummet med store hovedtelefoner på.

9. Machacha & Femmar – Gorillahjerte

Machacha har for længst taget førstepladsen når det kommer til at være den mest produktive rapper vi har herhjemme. Tre album er det blevet til i år, og af de tre, er det Gorillahjerte der har fanget mig mest. Sammen med den kriminelt underbrugte producer Femmar, har de skabt en helstøbt plade med tung rap over ligeså tunge boombap-produktioner, der nok skal tilfredsstille alle dem der ikke gider så meget pis, når det kommer til rap.

8. Pede B – Lilla Lounge

Lilla Lounge er det første album siden debuten, som Pede B har udgivet 100% selv. Det kan man godt mærke. Albummet er mere skåret ind til benet og indeholder en håndfuld personlige historier. Selvom det ikke er Pedes bedste album, så beviser han igen, at når han er god, så er han altså virkelig god.

7. Bogfinkevej – BFV

Efter debut-EP’en Helt Stil fra 2017, vendte gruppen stærkt tilbage med debutalbummet BFV i år. Trioen er blevet betegnet som lejrbålsrap, og det er ikke helt ved siden af. Lyduniverset er et godt stykke væk fra hvad man kan opleve på f.eks. Marki Snøres soloting, men det lette musiske udtryk kan bestemt noget og på BFV er der masser af komme efter, når det kommer til gode melodier, solid rap og numre man kan skråle med på.

6. Kaput – Klyx

Det er næsten tre år siden vi sidst har hørt fra Kaput. Men næsten lige inden årslistens deadline udgav de en helt ny EP med titlen Klyx. Fire skarpe skæringer i vanlig høj kvalitet, der efterlader lytteren sulten efter endnu mere.

5. Pelle & Antik – Eksil

Pelle har efterhånden bygget et godt navn op, med tre solo EP’er samt en EP og et album med Parlør. I år kom albumdebuten så, og man må sige at det er en yderst kompetent MC man hører derpå. Skivens omdrejningspunkt er ulykkelig kærlighed, og Pelle formår virkelig at ramme lytteren. Produktionerne står Antik for, og hans skramlede og skæve lydbillede passer aldeles fremragende til lyrikken.

4. Omvendt Psykologi – Sagt På En Anden Måde

Udover deres meritter udi battlerap, har de to rappere allerede udgivet dybt personlige album og EP’er med deres egne historie som udgangspunkt. Nu har de to rappere slået sig sammen, og her gør de det er bedst til: At blande battlerap med ærlighed og personlige tekster. Albummet har lidt af det hele. Dybe og personlige tekster, lidt samfundskritik samt lidt humor. Tilsæt så dygtige producere som DJ Noize og Milad Genius, så har man en solid debut for den nye duo.

3. Parlør – Idioterne

Parlør viste allerede på deres selvbetitlede debut-EP fra 2016, at de havde en eksistensberettigelse i dansk rap. De var samfundskritiske, humoristiske og samspillet mellem Peter Paghs svingende og lette vokal og Pelles mere brovtende levering fungerer virkelig godt. På debutalbummet indfrier de i den grad forventningerne, med en solid håndfuld skæringer, der kommer godt rundt både i emner og lydunivers. Højdepunkterne er mange og jeg synes at duoen viser virkelig gode takter og sætter barren enormt højt.

2. Esben – Autokannibal

Esben har sammen med produceren Telepa-T skabt et album, der udforsker et psykedelisk lydbillede, men samtidig trækker tråde tilbage til den Københavnske undergrund de begge kommer fra. Albummet er en rejse ind i en formørket sjæl, og ud i sindets krinkelkroge. Det kan ses som et råb om hjælp, men nok nærmere som et bevis på, at det forlængst er for sent, og at hjælpen udeblev.
De to herrer er et stærkt makkerpar og Autokannibal skuffer bestemt ikke. Så hvis man er fan af kompromisløs rap der kræver lidt af lytteren, så bliver man ikke skuffet over Esbens længe ventede debut.

1. Binær – Gods

På Gods er Binær tilbage med forøget mandskab og et forfinet og forstærket udtryk, hvilket resulterer i et endnu mere fokuseret resultat. Der er efterhånden fundet ind til kernen af hvad Binær er, og det gør at Gods er et endnu bedre album end debuten. De leverer højdepunkt efter højdepunkt, og tilføjer en god håndfuld stærke numre til et allerede skræmmende stærkt bagkatalog. Samtidig holder de fast i, og forstår vigtigheden af gennemarbejdede tekster med noget på hjerte, og det er i den grad noget der varmer en gammel hiphopfans hjerte. Alt dette gør at Gods uden tvivl er er årets bedste udgivelse. Læs den fulde anmeldelse her.

Årets bedste tracks

10. Bogfinkevej ft. Loke Deph – Engang Min Ven (Prod. Es)

Det her er nok gruppens bedste nummer til dato. En historie om et forlist venskab over et lækket guitardrevet beat og med et møgfedt gæstevers af Loke Deph.

9. Pede B – Hundredefirs (prod. Adam Sampler)

Et tung sag fra Pede B, hvor et sublimt flow danner rammen om et nummer der kredser omkring musikbranchen og hvor hård en branche det kan være.

8. Amro – Fock Dig (prod. Amro)

Amro vendte i 2019 tilbage til en mere klassisk lyd, og sådan har jeg virkelig savnet at høre ham. Når han laver numre som det her, så er der ikke mange der kan focke med ham.

7. Vigsø – Spar Dig (prod. Xeren)

Vigsø og Xeren udgør et stærkt match, og det her nummer er indtil videre højdepunket af deres samarbejde. Vigsøs flow bliver stadig skarpere, og hun er rimteknisk niveauer over mange af sine kollegaer. Jeg håber virkelig på mere musik fra dem her snart.

6. Per Vers ft. Slug of Atmosphere – Madness (prod. DJ Large & Embee)

Per Vers. Slug. DJ Large. Embee. DJ Static. Prøv lige at overvej holdet bag det her nummer! Det er lutter legender, og det kan altså høres. Der er tale om stærkt politisk nummer, hvor Per har et fed vinkel på Slugs tekst om politvold. Og så er beatet klart et af de vildeste bangers jeg længe har hørt herhjemme. Læs interviewet med Per, om nummerets tilblivelse her.

5. Omvendt Psykologi – Om Døden (prod. DJ Noize)

Angst, depression og andre tunge emner er ikke ligefrem nye emner for de to dygtige MC’s. På det her nummer går de i dybden med deres følelser, og især Balthasars vers er virkelig stærkt skrevet.

4. Parlør ft. Kejser A – Hjem med Klaver (prod. Peter Pagh)

Parlør er et unikum på den danske rapscene. Jeg er ret vild med deres tekstunivers og den måde de her skildrer deres unge år på. De kommer desuden godt rundt i diverse klaverreferencer, og det bærende klaversspil i produktionen fuldender udtrykket på nummeret. Kejser A leverer desuden et virkelig godt gæstevers, men det er vel næppe nogen overraskelse.

3. Natkat – Dyb (prod. Aske the Floppykat)

Natkat fortsatte i år deres gode takter fra 2018, og på mixtapet Tiden Slipper Væk, kan man dykke ned og finde den her perle. Det er klassisk Natkat-lyd, hvor Frej tager lytteren på en tur dybt ned i hans sind. Det er et ret abstrakt sted, men det er altid interessant at komme på dybt vand med Natkat.

2. Binær – Bagagen (prod. Es, Melancolia & Carl Knast)

Det er nærmest umuligt kun at fremhæve et enkelt nummer fra Binærs album Gods. Det er proppet til randen med skarpe skæringer, teknisk veludført rap og gode historier. Men siden jeg kun kan have et nummer på listen, så er valget faldet på Bagagen. Der er en nærmest filmisk stemning over nummeret, der handler om den bagage som der er mange der bærer rundt på. Det er stærke sager, der bliver leveret med en nerve der virkelig rammer, over et virkelig smukt beat med masser af fine detaljer.

1. Esben – Husene (prod. Telepa-T)

Esben er en lyrisk ener på den danske rapscene, hvilket han i den grad får cementeret på sit debutalbum. På Husene er det den svære kærlighed der står for skud, og med den ene elegante linje efter den anden, beskriver han et destruktivt parforhold. Samspillet mellem Esben og producereren Telepa-T fungerer sublimt og det er her at deres samarbejde peaker.


Du kan finde alle de 10 numre herunder: