Sidste år bragede rapperen Funch ind på min radar, da han gæstede Binærs album Gods, på det fænomenale nummer Højt. Med et solidt vers, spillede han godt op imod Trepac og Mund de Carlo, og det var tydeligt at man her havde med en sulten rapper at gøre, der var klar til at komme ud til bredere publikum. Nu er Funch så klar til at stå på egne ben, med solodebuten Flytilstand.

Hvem er Funch?

Kevin “Funch” Hansen er en ung rapper fra Næstved, nu bosat i København. Fra en tidlig alder begyndte han at skrive digte, men det var dog først da han fik ørerne op for Kasper Spez, at han kunne se ideen i at konvertere sine digte til lydspor. MC’s Fight Night var også en øjenåbner, og via den dykkede Funch ned i den danske hiphopundergrund hvor det især var navne som Trepac og Nota Bene der fik Kevin til at tabe kæben.
Sidenhen blev Funch en del af Gruppen Hovedkvarteret, der sidste år udgav deres debutalbum Hvor Fuck Har du Været?

Solokarrieren var dog i kikkereten, og det var derfor en drengedrøm der gik i opfyldelse, da netop Trepac sørgede for at signe Funch til Echo Out. Da aftalen var i hus, hookede Funch op med Echo Outs husproducer Xeren, og sammen har de brugt omkring et år på at lave Funchs solodebut. Resultatet er blevet til en skive med otte skæringer, besøg fra Trepac, Nota Bene, PsoreaKriz og DJ FMD, og med Xeren som executive producer.

Bevingende ord og flyvende produktioner

Der er ingen tvivl om at Funch har fundet sig godt til rette i Echo Outs rede. og det er tydeligt at se hvorfor det netop er der han er havnet. Funch har en poetisk tilgang til sine velskrevede og kompakte linjer og han har noget på hjerte. Han veksler fint mellem et konkrete og et mere abstrakt tekstunivers, hvor dobbeltrimene bliver leveret i en selvsikker stil. Når man lytter til Funch rappe, så er der ingen tvivl om at han har styr på sin rapteknik og har nørdet sine idoler i Echo Out.

Man bider dog mærke i, at Funch til tider lyder ret meget som Pede B. Ikke rent teknisk, men stemmemæssigt. Det er ikke noget der gør sig gældende hele tiden, men det dukker lige op til overfladen hist og her. Det kan måske være en smule forstyrrende for nogle lyttere.

Som sagt, så er det Xeren der fungerer som executive producer på albummet, hvorfor han også står for seks af albummets otte numre. Derudover får han assistance af IngrediJens, Carl Knast og Klagen. Man ved at Xeren er garant for et helstøbt lydnuivers, og det er også tilfældet herpå. Fra det tungt gyngende åbningsnummer Hanekamp, der emmer af klassisk Xeren-lyd til Voliere, der med sit tilbagelænede beat skaber et flot atmosfærisk udtryk.

Hanen i hønsegården

Et kig henover tracklisten viser hurtigt, at der er et gennemgående fugletema på albummet. Man finder nemlig titler som Hanekamp, Voliere, Fri Fugl og Havmåge. Temaet er også afspejlet i de interludes man finder på albummet. Det er dog som det ofte er med den slags. Meget sjove første gang, men derefter hurtigt glemt. Men de er bestemt hørt værre, og de ganske fint ind i universet.

Albummet åbner med Hanekamp, der gæstes af en veloplagt Trepac på hooket. Der er dømt multirim i stor stil og nummeret fungerer rigtig godt som albumåbner, og så er banen ligesom kridtet op. Der er en ny rapper på banen og han er klar til kamp.

Det er generelt et højt bundniveau man finder på Flytilstand, og der er faktisk ikke nogen numre der for alvor falder igennem. Højdepunkterne finder man dog på debutsinglen Fri Fugl, Voliere og Det Går.

Voliere, der faktisk var anden del af videoen til debutsinglen Fri Fugl, får Funch besøg af Nota Bene, der står for en kort intro, derefter spytter Funch ét langt vers med en imponerende kadence.

Så det‘ bedst i skrider – hun får ingen ventetider/
Lad os skrive historie og læse videre på de næste sider/
Ik’ den ædle rider – holder på dine hemmeligheder/
Stadig på ryggen som en hjælpeløs bænkebider/
Kærlighed gør blind, men fremhæver alle de simple glæder/
Det hele er i mit hoved – kan ik’ fjerne det med viskelæder/
Mit sind er fastlåst – smuk i alt tøj for helvede/

Drengene si’r jeg kærestekedelig, jeg siger jeg møg forelsket”

Højdepunktet er dog debutsinglen Fri Fugl, der også har pladens bedste beat, som Xeren og IngrediJens står bag. Nummeret er en stærkt fortalt kærlighedshistorie, hvor Funch elegant, og uden brug af omkvæd, beskriver et forhold hvor aftalerne var på plads, men hun sås ender med at ville mere end først aftalt. Titlen siger det hele, teksten er virkelig godt skrevet, og det er et nummer som jeg bliver ved med at vende tilbage til.

En debut der i den grad fungerer

Det kan kort siges, at Flytilstand bestemt er en godkendt debut. Funch viser rigtig gode takter, og han skinner klarest på de mere personlige og historiedrevne numre. Jeg er overbevist om, at han med årene har evnerne, potentialet og ikke mindst det rette bagland, der gør at han kan udvikle sig til en funklende stjerne på den danske hiphopscene. Debutalbummet er i hvert fald et flot skridt i den rigtige retning, og jeg ser virkelig frem til at følge ham i de kommende år.

Det er desuden forfriskende at høre en ung rapper, der ikke søger mod tidens musikalske tendenser, men som sætter sin lyrik og evner på mikrofonen højt. Mere af det, tak.

★★★★☆☆