I anledning af at Suspekt surprise-udgiver deres syvende album Sindsyge Ting fredag den 14. februar, så synes jeg at det oplagt at se tilbage på hvad der indtil videre er gruppens bedste numre. At skære deres store og virkelig stærke bagkatalog ned til kun 20 numre skulle vise sig at være noget af en udfordring, og der var mange favoritter der lige præcis ikke nåede med på listen. Så her kommer hvad jeg synes er de mest vulgære og klamme, lumre, barske og banging numre fra trioen fra Albertslund.

20. Du Ikk’ Sej, Din Pik Er Ikk’ Lang, Vi Skyder Dig – Tabu Rec’z
Alene titlen gør næsten at nummeret fortjener en plads på listen. Et tidligt nummer fra Suspekt, der egentlig bare handler om at de er de vildeste, og at de giver alle andre rappere smæk.

19. Hæld Op (ft. Xander) – 100% Jesus
Super lækkert nummer med nakkenikningsgaranti. Det oser langt væk af klassisk westcoastlyd og der er vist ingen tvivl om at Rune Rask og Jonas Vestergård har lyttet en gang eller to til gode Dr. Dre.

18. En Lang Nat – Ingen Slukker the Stars
Et helt klassisk Suspekt-nummer anno 2003, der er baseret på en mere eller mindre sand historie fra dengang hvor Suspekt crashede Stig Tøftings bryllup. Det lyder til at have været noget af en fest!

17. Stive Soldater (ft. Clemens, Kælderposen & DJ Rescue) – Suspekt
Et rigtig vildt possecuts med hvad der dengang var Nogle af de hårdeste stemmer i dansk rap. Med et klassisk skråle-med-på-omkvæd og masser af fede linjer. Desuden et af de få numre fra Suspekt med scratch på, her glimrende leveret af DJ Rescue.

16. Vogn Ninerfyrre pt. 49 – V
Orig-E rapper, hvad der indtil videre er, det sidste kapitel i historien om en politimand der i den grad er på kant med loven. Vilde Synthflader og et beat der, i takt med med historien går værre og værre, bliver mere og mere smadret sætter prikken over i’et i en fuldstændig vanvittig historie.

15. Rådne Minder – Prima Nocte
En af de helt dystre og tunge sager, hvor især Bai-Ds vers er virkelig stærkt. Dem der siger at Suspekt kun rapper om pik og patter, har ikke hørt det her nummer.

14. Elektra – Elektra
Endnu et af de mere voldsomme numre fra Suspekt, med referencer til Gestapo, Salò, Charlot og Charlotte samt Elektra-komplekset. Der er bare et eller andet virkelig forrykt ved det her nummer, som kun Suspekt kan gøre det.

13. Linen Ud (ft. Benal) – 100% Jesus
Det bedste nummer fra Suspekts nyeste album, med et helt sublimt gæstevers af Benjamin Hav fra Benal.

12. S.U.S.P.E.K.T. – V
Endnu et mesterværk rent produktionsmæssigt. Et helt fænomenalt hook og to helt laid back rappere der stadig claimer gode gamle F.I.P.G.C. og bringer minder tilbage fra Prima Nocte-tiden.

11. Tabu Kompaner – Suspekt
Med den ikoniske, ildevarslende åbning byder Suspekt velkommen til deres debutalbum. Dengang anede folk ikke hvad der ville ramme dem, da Orgi-E råber lytteren lige ind i hovedet. Det er råt og langt fra så velproduceret som deres efterfølgende udgivelser, men nummeret har en nerve, energi og vrede som man kun har når man er en ung, vred rapper der selvfinancierer sit album da ingen labels vil signe en. Og så er de i øvrigt typerne der sørger for at du vågner op med din morfars pik i munden…

10. Amore Infelice – Prima Nocte
Suspekts store “sjæler” og en live-favorit. Ærlig og seriøs rap samt en stor fuckfinger til kritikerne der stemplede gruppen som ikke meget andet end pik og patter. Suspekt har altid rummet meget mere end det, og der viser de her.

9. Fuck Af /F.I.Postludium (ft. Uso & L.O.C.) – Prima Nocte
Endnu et mageløst beat danner rammen for et nummer der cementerer SuspektS dominans i dansk rap. At nummeret så bliver rundet af med et possecut med Uso og L.O.C. gør det bare endnu bedre.

8. Det Ikk Vores – Prima Nocte
Over et klassisk Otis Redding-sample laver Orgi-E her en fantastisk historie med et af de mest brutale og grafiske vers i gruppens karriere.

7. Din Største Fan (ft. L.O.C.) – Prima Nocte
Et sublimt nummer om en groupie, der kommer hele vegen rundt i Tabu-lejren.

6. Kinky Fætter – Ingen Slukker the Stars
Hvad er der efterhånden tilbage at sige om Kinky Fætter? Beatet har en af de mest genkendelige introer i dansk rap. Faretruende og stemningopbyggende, med en tekst som jeg tænker at der er ualmindeligt mange der kan rappe med på. Det er en live-favorit og det er ikke uden grund. Det er ligepå og vulgært som bare fanden, og det er, på trods af det aldrig har været en single, blevet Suspekts uomtvistelige signatursang.

5. Søn Af En Pistol – V
Måske gruppens største banger og uden tvivl deres tungeste nummer. Begge rappere leverer fuldstændig overlegent her og er et nummer der rammer dig som en tonstung forhammer.

4. Prima Nocte – Prima Nocte
Et nummer der definerer albummet. Munkekor og horrorcore-rap. Det er mørkt, ondt og viser Suspekt fra en af deres mest konceptuelle sider.

3. Fuckd Up Og Misforstået – Ingen Slukker the Stars
Med sit rungende, slæbende beat og tilbagevendende isnende steeldrum-agtige lyd viser Rune Rask og Troo.l.s. virkelig deres musikalske spændvidde. Et nummer om at være på sit absolut laveste, og det er ualmindeligt barskt og brutalt.

2. Proletar (Hvor Jeg Står) – Prima Nocte
Nummeret der for alvor gjorde at Suspekt slog igennem til et bredt publikum, er stadig en stærk skildring af alt det som Suspekt er rundet af. Provinsen og en kærlighed til alt det grimme. Provinsen og livet der, er et tema som gruppen flere gange er vendt tilbage til, men som står stærkest her.

1. Helt Alene (ft. Tina Dickow) – Elektra
Man kan ikke komme udenom dette nummer. Bare historien om hvordan beatet endte på Kendrick Lamars Good Kid M.A.A.D. Cityer legendarisk og har gjort at Suspekt vandt en amerikansk Grammy. Den originale version er dog stadig fuldstændig urørlig. Ikke bare havde de en ret uventet feature med Tina Dickow, så lavede de her et nummer der søger helt nye retninger og resultatet er intet mindre end kuldegysfremkaldende og blandt de bedste numre i dansk rap.