Nogle gange falder man over en gruppe med et så originalt udtryk, at man ikke kan lade være med at blive draget af det. Det er tilfældet med duoen Torso, der netop har udgivet deres debut-EP Dødbringer.

Bag duoen gemmer der sig rapperen FemSeksK og produceren KælderMike. Det er to gamle venner, der tidligere har været en del af dødsmetal/grindcore bandet Ghostname, der var aktive omkring det gamle ungdomshus på Jagtvej på Nørrebro. De har dog også en forkærlighed for hiphop, så nu er den hårde lyd lagt på hylden, og så alligevel ikke helt, for Torso er ikke hiphop som det plejer at lyde.
Jeg har fået mig en snak med FemSeksK om projektet:

“Vores fælles baggrund er punk, grindcore og splatterfilm. Vores univers refererer til usmagelige film og modkultur. Vi holder meget af hiphop, men den her gruppe er ikke interesseret i at leve op til den stil som andre har kørende lige nu. Det vi har lavet er snævert, og det har aldrig været tænkt som noget der skal behage nogen.”

Når man lytter til de fem skæringer der er på EP’en, så bliver man mødt af et smadret udtryk, og man kan sagtens se for sig, hvordan Torso kunne have rocket Ungeren, havde det stadig eksisteret i dag. Selvom duoen har deres baggrund i den mere tunge ende af skalaen, så betyder det ikke at de ikke har noget forhold til hiphopscenen. FemSeksK uddyber lidt omkring sine inspirationskilder:

“Personligt er det tekst-stilen fra 90’erne som inspirerer mig. Men vi har samtidig prøvet at stoppe os selv, hver gang vi følte, at vi lød for meget som starten af dansk rap. Clemens og Einar er dog to åbenlyse inspirationer jeg er vokset op med. Jeg tror at Kælderposens vers på nummeret Transfusionen er noget af det mest grundlæggende fælles for hvad vi gik i gang med at prøve på her. Men det er i lige så høj grad bands som Agoraphobic Nosebleed, Limp Wrist og Modern Life Is War der dukker op i de tekster jeg skriver. Generelt bare grupper som jeg er vokset op med.”

Af danske og amerikanske inspirationskilder fremhæver FemSeksK desuden Johnny Books, ForsvundenSammenhæng og Intensiv MCs efterfølgende solomateriale, Demigodz, Danny Brown, Ho99o9 og Death Grips. Han fremhæver dog at de førnævnte grupper er på et helt andet niveau end de selv er.

Der er ingen tvivl om at det er et ret referencetungt og til tider ret nørdet univers som Torso bevæger sig i, og det giver god mening når man ser på hvem der står bag. Bag kunstnernavnet FemSeksK gemmer der sig nemlig en fyr med det borgerlige navn Christopher Leo Andersen. Han er inkarneret gamer og b-filmsfan, og så er han blandt andet en del af redaktionen på det legendariske tv-program Troldspejlet, samt vært på podcasten Dårligdommerne, der gennemgår dårlige danske film. Altså giver det hele en smule mere mening.

Når man lytter til EP’en så synes jeg også at der er klare paraleller til det tidlige Specktors, Jazz to the Band samt en snert Marvelous Mosell. Samples er der også masser af på Dødbringer. Alle replik-samples er taget fra de gamle danske stjernetegnsfilm, og man kommer blandt andet også en tur forbi det klassiske tema fra tv-serien The Persuaders.

Rent tematisk kommer man blandt andet rundt om Jagtvej 69 og samfundsoprør. Nummeret Kødæder handler om kannibalisme, men er en metafor for folk som nyder storbyens fristelser om natten, og skjuler det om dagen. Nummeret er til dels inspireret af fortællinger om folk som Jeffrey Dahmer, men mest af alt tanken om hvor anonymt et dobbeltliv man kan leve, selv når man er omgivet af mennesker konstant. De beskriver det selv således:

“Dødbringer er en gryde fyldt med minder om oprør, provins-had, sort magi og stolthed.”

Der er ingen tvivl om at Dødbringer langt fra er noget for alle fans af hiphop, men er man nysgerrig på en omgang smadret hiphop krydret med en old school vibe og en punket tilgang til musikken, så er Torso klar til at give dig et musikalsk los i løgene.

Du kan høre EP’en herunder og følge Torso på Facebook.