I år er det 10 år siden jeg startede Det Godt Nok. Jeg har længe gået med tanker omkring hvad man kunne gøre for at ekspandere, og for et par år siden besluttede jeg mig for at jeg gerne ville begynde at udgive musik på vinyl. Og bare rolig, det er ikke mig selv der står for musikken!

I dag kan jeg så annoncere den første udgivelse, som jeg er enormt stolt af. Det drejer sig om duoen Bogstaveligt Talt, der huserede i den danske undergrund i midtnullerne. I samarbejde med dem, udgiver jeg opsamlingen Bagkatalogisk, der indeholder deres seks allerbedste skæringer fra perioden 2003-2007. Der er tale om numre der indtil nu kun har været tilgængelige som MP3’er og på Youtube. Det råder vi bod på nu.

Jeg har altid set Bogstaveligt Talt som en duo med to virkelig skarpe MC’s, der rent tekstmæssigt kunne hamle op med de store drenge i klassen. De numre vi har samlet på Bagkatalogisk viser deres spændvidde udi rimteknik og tekstskrivning, og hvordan de mestrer spektret fra cocky battlerap til dybt seriøse emner og sortsyn. Det er derfor virkelig fedt, endelig at kunne få lov til at samle de her numre på en vinyl, således at flere forhåbentlig kan stifte bekendtskab med en, i min optik, virkelig undervurderet duo i dansk rap.

Læs mere om den kommende udgivelse herunder.

Undervurderet gruppe i dansk rap samler op på uudgivet materiale.
Med Bagkatalogisk råder duoen Bogstaveligt Talt bod på fortidens fejltrin, og samler for første gang en række af deres bedste tracks fra midtnullerne på vinyl. Blandt producerne finder man blandt andet Kasper Spez samt en række undergrundsfavoritter som Jarl, Instinct og O-Jay.

Fra battleboards til Bandbase – en 0’er odyssé i den danske hiphopundergrund
I dag er det nok kun hardcore undergrundshoveder der kan huske Bogstaveligt Talt, der huserede i dansk rap tilbage i midtnullerne. Dengang dengang efterlevede de trueschool-dyder som ordspil og multirim en masse, tilsat samplebaserede beats. Til gengæld kan dem der har stiftet bekendtskab med gruppen, skrive under på at tekstuniverset, og de skills drengene oparbejdede var på omgangshøjde med mere velkendte acts. 

Krig på ord blev til fælles front mod sjoller-rappere
Lad os lige skrue tiden tilbage til startnullerne. Forestil dig en chatroulette for kampklare tastaturkrigere der dyster på rim, og så er scenen sat for Bogstaveligt Talts første møde. Efter at have udkæmpet en lang række ulige kampe mod uforvarende mc’s, tiltrækker de to rappere Kasmann (Nu Ordkløveren) og Jos Blaze (Nu Jos) sig opmærksomhed fra en fremtrædende personlighed i undergrundsmiljøet – Lotte fra Chala. Hun ser potentiale i de på papiret dygtige rappere, og arrangerer et møde mellem dem. Dette fører til dannelsen af Bogstaveligt Talt, og jagten på dope beats og studietid sættes ind. 

Hvad skete der med pladen?
Med beats fra dygtige folk som Kasper Spez og Instinct, rocker Bogstaveligt Talt endelig scener, og indspiller tracks. Jos er en habil freestyler og deltager blandt andet i Fight Night finalestævnet i 2006, men må se sig slået ud af årets champ – Fantomet. Ordkløveren deltager blandt andet i konkurrencen Årets Rapper. De medvirker desuden på Echo Outs populære Spytbakken-serie, som gruppe på 4’eren og Ordkløveren har et solonummer på 5’eren. Sidste gang man hørte til duoen var i 2011 hvor de udgav BST pt. Der bestod af 10 tracks der blev lavet i løbet af det foregående år. Siden da gik gruppen mere eller mindre i sig selv, men ikke desto mindre er de her 13-14 år senere, tilbage med en samling af deres bedste tracks på vinyl, pakket ind i et lækkert cover med en fantastisk flot forsideillustration af Peyton Hunter.

Bag om numrene på Bagkatalogisk

Spejlet
Hvad ser du når du kigger i spejlet? Det spørgsmål besvarer de to rappere med stor selvtillid, når de flyder tight hen over Instincts storladne horn- og strygerbårne produktion. 

Træt
Det Kasper Spez producerede track er et snapshot af to unge mænds liv og refleksioner over de dilemmaer og udfordringer de bakser med. 

Opsang
Sol og vind bliver fordelt lige, når drengene leverer en opsang til sig selv og konkurrenterne. O-Jay leverer en karakteristisk banger med horn og hårde trommer.

Inderkredsen
“Hiphopmagasinet Actionspeax skrev en halvsides artikel om Bogstaveligt talt, der forsøgte at levere et hårdtslående battlerap-track.” fortæller Jos. Jarl sørger for beatet der med sine stryger- og vokalsamples er et solidt bagtæppe til det storskrydende blærerap, samt forsmået storhedsvanvid. 

Dag ud og dag ind
Sortsynet har altid været fast følgesvend til blærerappen i Bogstaveligt Talts tekstunivers. Hverdagen står for skud på nummeret der blev til i en periode, hvor gruppens medlemmer hver især var nede i en af livets emotionelle bølgedale. Helt trist bliver det dog aldrig når gruppen finurligt strør metaforer og ordspil ind i de mismodige linjer. 

Copycats
Fortiden med skrevne battles fornægter sig ikke, og på Copycats får alle de wacke mc’s en over nakken. Kasper Spez står bag produktionen, hvor en samplet quote fra kultklasssikeren Clerks slår tonen an.

Opsamlingsalbummet Bagkatalogisk fra Bogstaveligt Talt er ude på vinyl den 15. maj, og jeg håber virkelig at det er noget i vil tjekke op for.

Vinylen kan nu forudbestilles hos Run For Cover lige her.