Coverartwork: Xketcha

Da Run For Cover udgav deres Lockdown-tracks tilbage i april, kunne man i Trepacs vers høre, at han allerede havde skrevet et helt album under corona-krisen. I fredags kunne han så annoncere at albummet med titlen MEGA, var færdigt og blev udgivet samme dag. Albummet er blevet til i samarbejde med produceren Swab.

Det er ikke første gang, at Trepac og Swab arbejder sammen. I næsten 10 år har de nydt godt af hinandens samarbejde. Men det skulle blive et Corona-ramt 2020, der blev året, hvor produceren fra Herning og rapperen fra Rødovre omsider fik lavet et fælles album. Det er nok en nyhed der vil glæde de fleste tilhængere af teknisk velfunderet rap med noget på hjerte, over tunge og yderst velkomponerede beats fra to af landets ypperste i hver deres fag.

Samarbejdet mellem de to begyndte allerede på Trepacs solo-debutalbum Fatamorgana fra 2011, hvor Swab bidrog med tre beats. Sidenhen har Swab også produceret beats til begge albums fra Trepacs gruppe Binær. Med MEGA er der dog tale om et fuldbyrdet samarbejde, der blev katalyseret af Corona-krisen. Trepac beskriver det således:

”Jeg havde haft en god stak beats fra Swab liggende i måske to år, hvor vi havde snakket om at lave et fælles projekt. Det var dog først, da landet lukkede ned under Corona-krisen, at jeg lukkede mig nok sammen om mig selv til at få skrevet albummet. Så gik det dog også stærkt, og små to måneder efter var vi klar til udgivelse”.

Der er ingen tvivl om at Trepac og Swab er et godt match. Trepac har da heller ikke andet end roser til den talentfulde producer:

“Swabs produktioner på MEGA lyder ikke som noget, jeg tidligere har spyttet over. De er ekstremt sample-baserede, stemningsfulde og trommerne er meget underspillede. De groover derfor på en mere nedtonet måde, end de Xeren bangers jeg normalt ligger på. Swab sendte mig en overflod af fede beats, men dem vi valgte ud, er valgt ud fra en stil, vi begge rigtig godt kan lide. Vi hører begge den samme gren af amerikansk rap, så det har været nemt at blive enige om, hvilken stil albummet skulle have.”

Ud over at det nye album udelukkende er blevet til, pga. corona-krisen, så er albummet blevet skabt som de fleste skaber albums i det 21. århundrede – men som Trepac faktisk aldrig tidligere har benyttet sig af. Nemlig med internettet som bindeled. Swab og Trepac har nemlig skrevet og sendt filer frem og tilbage, uden at mødes på noget tidspunkt i processen. Faktisk var det først da albummet var helt færdigt, at de to ringede sammen, da de på daværende tidspunkt kun havde kommunikeret via Messenger.

Hvad kan man så opleve på det nye album? Der er bestemt ikke tale om et konceptalbum, og man finder heller ikke en decideret rød tråd eller tema. Trepac uddyber:

“Det er mest af alt bare et statustjek på mit liv, der hvor jeg er lige nu. Skal man finde en musikalsk slægtning i mit bagkatalog, må det nok være De Forkerte Spor (fællesalbum med produceren Boone). Det vigtigste for mig med det her album, har været at skrive det af lyst, uden at tænke for meget over helheden i teksterne og tracksne imellem. Helheden er i stedet blevet skabt i Swabs lyd. Jeg tror, at både Mund de Carlo og jeg har haft behov for at lave et projekt som dette, hvor vi ikke går alt for meget i detaljer og vender og drejer hvert nummer, vers og omkvæd, men i stedet bare skriver nogle linjer uden at tænke over, hvor det ender henne. Altså antitesen til det vi gør i Binær.”

Derfor finder man en god gang blandede bolcher på albummet. Der er historiefortælling, mere punchlineorienteret rap og det mere introverte tekstunivers. Så der er dømt Pac som man kender ham, måske bare i en lidt løsere form. Selv er Trepac blevet mere end tilfreds med albummet, og især de fire numre hvor der er gæster på, da han synes, at de hver især er fede og bringer noget til bordet, der er rigtig godt i forhold til pladens helhed. De fire navne man kan høre på albummet er den ultra produktive Machacha, Echo Out-kolleagerne Nota Bene og Funch, samt en af de mest interessante nyere navne Strudsigallop. Det er fire kompentente herrer, og jeg kan kun give Trepac ret i, at de alle bidrager med solide vers til pladen.

“Derudover kan jeg rigtig godt lide outrotracket, da jeg synes, det er blevet ualmindeligt smukt. Min yndlings-produktion på pladen er Swabs genistreg til ONDTPÅDEM.” runder Trepac af.

Efter Trepacs roser til Swab, tænkte jeg at det var på sin plads, lige at få Swabs tanker om projektet, så jeg fangede ham på en mail, og her er hvad han fortalte om albummet og processen:

“MEGA har været et fantastisk projekt. Alt klikkede fra start, og vi havde stort set de samme ideer og holdninger omkring numrene. Så det har være en dejlig smertefri process hele vejen igennem.”

Når det kommer til Pacs evner som MC, så er der også masser af roser fra produceren:

“Pac har for mig, altid været en af de få der ligger helt i toppen af dansk rap. Hans måde at formidle sine tanker og følelser, rammer mig på en helt særlig måde, som ikke mange andre kan gøre. Om det er nummer med noget på hjerte, eller bare straight up bars, så kan man bare fornemme hans intelligens bag det.
Mit favoritnummer er svært for mig at vælge, da det hele tiden skifter lidt. Men lige nu er det nok LITHOSFÆREN. Jeg elsker beatet og det kaotiske spacy vokal-mix. Ud over det, så lever Funch også 100% på featuren.”

Albummet er mastereret af Femmar og det virkelig flotte cover er designet af Xketcha. Albummet udkommer desuden på vinyl i 150 eksemplarer senere på året. Disse blev dog solgt i forudbestilling i løbet af det halvandet døgn, så hvis du ikke var hurtigt ude, kan du nyde albummet digitalt herunder. Det får en kæmpe anbefaling med på vejen, herfra.