Falder snakken på danske rappere der begår sig på engelsk, så er FredNukes ikke til at komme udenom. Gennem hele sin karriere har FredNukes formået at lave vedkommende hiphop, hvor der bliver gået en stor bue udenom klicheerne. Hans tekstunivers er ofte selvudleverende og introspektivt, samtidig med at der er plads til at hylde nørden og det almindelige liv.
Dét kombineret med en melodisk levering der hverken lyder påtaget eller en accent der lugter langt væk af valbyengelsk, har gjort ham til en af mine absolutte favoritter på engelsk herhjemme.

Hans debutalbum Deconstructing Fred fra 2007 er derfor én af de bedste engelskesprogede rapalbums herhjemme, i hvert fald min bog.

Man må heller ikke glemme, at han oveni det, er en virkelig dygtig producer, der blandt andet har produceret for internationale navne som Dilated Peoples, Defari og Guilty Simpson, samt danske navne som Pede B, Skinz og J-Spliff.

Efter det førnævnte debutalbum så dagens lys, blev FredNukes spået rigtig gode chancer for at få et solidt gennembrud herhjemme. Det blev til optrædender på blandt andet Roskilde Festival, Århus Took It, Langelandsfestival, Store Vega og Rust – og han formåede desuden at få begge sine singler i rotation af P3.

Sammenligningerne dengang trak tråde til navne som Kanye West og The Streets, og han kom hurtigt på samme label som mastodonterne Medina og Outlandish; tilsyneladende på tærsklen til det store gennembrud. Men sådan skulle det ikke gå. 

Der skulle gå fem år før vi hørte fra Fred igen, denne gang på EP’en Matching Sweaters, der på trods af et par stærke numre, ikke helt formåede at løfte arven fra den stærke debut.

Derefter var det som om at det hele løb ud i sandet for FredNukes. Drømmen om et liv som rapstjerne blev udskiftet med et anonymt 9-16 job med skærmbriller, musearm og madpakker, og fritiden blev i stedet brugt på at fokusere på at producere for andre kunstnere.

Indtil nu.

Mikrofonen er endnu engang taget ned fra hylden, og i dag er FredNukes aktuel med et nyt nummer i eget navn, for første gang i syv år.
Det nye nummer Instafamous er et svævende melodiøst lydspor til beskrivelsen af en sjæl der knuses. Vores sjæl.

FredNukes undtager ikke sig selv fra sin SoMelankolske samfundskritik. Han står ved, at han selv er en slave af det digitaliserede liv, der lige så stille har lagt lænkerne om os, og naglet dem fast til en ustabil platform af skrøbelige egoer og usikkerhed. Selvom vi stimler tæt sammen på de samme sociale medier i en voksende kakofoni af kommunikation, er tomheden og ensomheden øredøvende:

“Nothing is holy, we show the world everything/
Every meal, every drink, and every cringe/
And we want to better things of our popularity/
save the world, show some tits, Body positivity/
‘Cause things never happen unless we share them/
And a heart on our meal means someone cares then”

Jeg er rigtig glad for at FredNukes er tilbage på mikrofonen. Det nye nummer er klassisk Fred, og er lige dele samfundskritisk og selvudleverende. Jeg synes bestemt at det lover godt for det kommende album, som han efter sigende skulle være i fuld gang med.

Det nye nummer kan høres herunder. Vil man følge med i hvad FredNukes går og brygger på, kan han følges på Facebook og Instagram.